Met de ‘Belofte’ weet iedereen hoe het zit met de Geit

BERGEN OP ZOOM – Ze is bezongen, bewierrookt, vereerd en aanbeden. Ze heeft een eigen standbeeld waar we met z'n allen éénmaal per jaar bij dansen en plechtig de belofte voor de Vastenavend hernieuwen. En nu heeft ze eindelijk een eigen boek: de Geit van Mie d'n Os. Zaterdag was bij café Oosterwaal de 'prizzetasie' van het eerste exemplaar, door kunstenaar en prominent Stichtinglid Eric Elich. Tijdens de Vastenavend kennen we hem allemaal als de Nar. Eric heeft het boek samengesteld -vorm én inhoud- met redactionele ondersteuning van journaliste Florence Imandt. Het boek draagt de toepasselijke naam 'Belofte n'aan de Geit' en mag met recht het enige, echte standaardwerk over de Geit genoemd worden.

Onder de aanwezigen waren uiteraard veel leden van de Stichting Vastenavend. Maar ook een vijftal speciale genodigden werden door Eric in het zonnetje gezet. Zoals Jan van Giels, de voormalige prins Wannes 1. Ruim 55 jaar geleden is onder zijn leutbewind het standbeeld geplaatst op het Bleekveldje, naar een ontwerp van het kunstenaarsechtpaar Van Meurs. Sindsdien vervult de Geit een centrale rol bij de ellef-ellef viering op 11 november. Het dansen van de Zevensprong, het afleggen van de Kale 'n Eed, het omgangen van de koolkrans… het is niet meer weg te denken uit de Vastenavend. Ook één van de elf Bergenaren die destijds een brief in de verzegelde koker van het voetstuk mocht leggen, was aanwezig: toen een 11-jarige jongen en nu een gevorderde zestiger. Andere eregasten waren Kees Theunisse (die nu zijn laatste jaar als Gróótste Boer heeft) en de echtgenote van de vroegere Gróótste Boer Wim van Vliet.

• 'Belofte n'aan de Geit' is vanaf maandag verkrijgbaar bij de Bergse boekhandelaren. De prijs: 22 euro. Het 'leuteg boekske' geeft een interessant beeld over de totstandkoming van de Mie d'n Os-legende en hoe het bekende lied is ontstaan. Het mag daarom zeker niet ontbreken in de boekenkast van de échte Vastenavendliefhebber.

Bekijk ook de foto's van de boekpresentatie bij café Oosterwaal