Mollerlyceum ontvangt Deputy Consul General van het Amerikaanse consulaat

BERGEN OP ZOOM – Het Mollerlyceum heeft ieder jaar een projectweek. De school bestaat 100 jaar en heeft er in dat kader extra werk van gemaakt. Daarom was maandagmorgen een belangrijke gast present: Mrs. Pamela Hack, Head of Consular Section en plaatsvervangend Consul Generaal van het Executive Office van het Amerikaanse consulaat.

Mevrouw Hack gaf een lezing aan zo'n zo'n 150 leerlingen van de bovenbouw havo/vwo, over de Amerikaanse verkiezingen, internationale betrekkingen en het politieke systeem in de Verenigde Staten.Ze werd officieel ontvangen door schooldirecteur Frank Looijen en wethouder Yvonne Kanmeijer. Omdat het Mollerlyceum niet beschikte over een ruimte heeft de Ontmoetingskerk, aan het Bolwerk-Zuid, aangeboden de bijeenkomst daar plaats te laten vinden.

Oude vrienden

Pamela Hack stelde zich zelf voor en beschreef kort haar carrière. Ze vertelde dat je in The States jezelf opnieuw uit kunt vinden: zij is na een technische achtergrond in dit werk terecht gekomen. Dat kostte wat omscholing maar ze wilde meer het verschil kunnen maken. Dat lukt nu ook, vindt ze. Haar consulaire taken begonnen in Paramaribo, maar ze was ook al in Pakistan bijvoorbeeld. Niet overal even veilig. Wat dat betreft is Nederland eenvoudiger; "The Netherlands is one of our oldest friends", vertelde ze. "Thank you for that."

Frisbees door de kerk

Over de Amerikaans verkiezingen wilde Hack ook nog wel wat kwijt, voordat de leerlingen aan de beurt waren. Ze vindt het 'fascinating' dat ook de Nederlanders dit zo op de voet volgen, als meldde ze ook te weten dat een groot deel van de wereld dit nauwlettend in de gaten houdt. Ze beschreef het als 'waarschijnlijk de meest polariserende verkiezingen tot nu toe'. Tot verdere stellingname kwam het natuurlijk niet. Hierna was het aan de leerlingen om vragen te stellen, over haar rol op het consulaat en internationale ervaringen. Iedere vraagsteller werd beloond met een toegeworpen frisbee. Het is vast voor het eerst dat die in Bergen op Zoom door een kerk vlogen.