Nieuw uitkijkpunt bij Stayokay moet voor nog meer beleving zorgen

Elian Braskamp (Stayokay; tweede van links), Maarten Rutten (Natuurpodium; links) en Frans Suijkerbuijk (gemeente BoZ; rechts) krijgen uitleg van architect Maarten Polkamp over de constructie van de toren. (foto 1 en tekst: Hans-Jorg van Broekhoven / artist impression: Personal Architecture BNA / foto's plaatsen toren: Frans Suijkerbuijk, gemeente Bergen op Zoom)

BERGEN OP ZOOM – Al toen het nieuwe onderkomen van het Natuurpodium Brabantse Wal en Stayokay is gebouwd, werd rekening gehouden met de komst van een uitkijktoren. Nu is het eindelijk zo ver en deze week werd een begin gemaakt met de plaatsing ervan. Architect Maarten Polkamp verwacht dat ie eind januari open kan.

De oficiële opening van de nieuwe toren gaat waarschijnlijk pas eind maart plaatsvinden maar zo lang hoeven liefhebbers niet te wachten. Als ie af is mogen mensen er ook op. Althans, tijdens openingstijden van Stayokay. ’s Avonds en ’s nachts gaat de toren op slot, uit veiligheidsoverwegingen.

Budgetten

De toren geeft straks een mooi uitzicht over de bossen en natuur rondom. Frans Suijkerbuijk, projectleider namens de gemeente: “We zien dit als een plak waar educatie, toerisme en natuur samenkomen. Al voor de bouw van het pand was een uitkijkpunt een wens van het college maar er was geen geld voor beschikbaar. Gelukkig zag de provincie de waarde van deze locatie ook in en de bouw van de toren is daarom geheel gefinancierd uit de budgetten van Landschappen van Allure.” Hij krijgt bijval van Stayokay-manager Elian Braskamp. “Dit is zonder meer van grote meerwaarde voor onze bezoekers. Het wordt alleen maar leuker om hier te recreëren en van de natuur te genieten.”

Aanwinst

Citymarketing Bergen op Zoom en VVV Brabantse Wal zien de toren eveneens als een serieuze aanwinst, meldt Lia van Dongen namens laatstgenoemde organisatie. Er staan al meer uitkijkpunten in de gemeente die een mooi beeld geven van de omgeving en natuur en dat zijn populaire plekken, die bijdragen aan de beleving van stad en land. Architect Polkamp: “Het sluit ook helemaal aan bij de educatieve waarden van het Natuurpodium. Op het dak van dit pand ligt begroeiing, uit duurzame maar ook esthetische overwegingen. Dat is voortaan vanuit de toren heel mooi te zien.”

Rekening houden met buren

Een deel van het jaar zal vanaf de toren niet 360 graden rond te kijken zijn. Met omwonenden is afgesproken dat er lamellen en een opklapbare balustrade komen aan twee zijden, die als de bomen kaal worden voorkomen dat de betreffende buren hun privacy kwijt zijn. “We hebben aan alles gedacht”, meldt de projectleider. Het moet vooral een meerwaarde bieden waar iedereen plezier aan heeft.” Hij benadrukt nogmaals: “Ontstaan op een wijze die ons als gemeente ook nog eens niets heeft gekost.”