Nieuwe, milieuvriendelijke onkruidbestrijding geïntroduceerd

HALSTEREN – Op Woensdagmiddag is een nieuwe manier van onkruidbestrijding officieel in gebruik genomen, door wethouders Patrick van der Velden (Bergen op Zoom) en Hans Wierikx (Halderberge), op uitnodiging van Saver adjunct-directeur Pascal de Klerk en de leverancier van het materieel.

Plaats van handelen was de Kapitein Boscampbrink te Halsteren, een rustig hofje waar de machines op het gemak gedemonstreerd en uitgeprobeerd konden worden. Omdat -behalve in de landbouw- gewasbestrijdingsmiddelen niet meer zijn toegestaan, is vorig jaar in Bergen op Zoom een proef gestart met een aantal alternatieve bestrijdingsmethoden. Dit systeem kwam daarbij als beste uit de bus, met name omdat het onkruid letterlijk in de kiem smoort.

Veel werk dus goed plannen

Het is een arbeidsintensieve methode. Het besproeien met kokend water moet wel vijf tot zes keer gebeuren, wil het onkruid tot in de wortel doen afsterven. “Door slim te plannen, oftewel werkzaamheden te combineren, blijven we toch binnen onze budgetten”, meldt Peter Bogers namens de gemeente Bergen op Zoom. “Bovendien wordt het materieel alleen maar goedkoper, nu men overal op milieuvriendelijker methoden dient over te stappen.” Volgens Saver-bestuurder De Klerk wordt het onkruid bestrijden dit jaar nog een hele klus, vanwege een winter die geen winter was en een vroeg voorjaar. Werk aan de winkel dus!

Dat lieten de wethouders zich geen twee keer zeggen. Ze hadden de slag in no time te pakken. Overigens hoeft niet overal met een handspuit te worden gewerkt. Er is ook een grotere variant van de sproei-installatie, die al rijdend het hete water over de ongewenste begroeiing sproeit. Het gebruikte water wordt zo milieubewust mogelijk ingezet en wordt voorverwarmd getankt bij de Roosendaalse Sita afvalverbrandingsinstallatie.

Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven