Nieuwe productie Vierschaar in 2019 over bevrijding

BERGEN OP ZOOM – Vrijdagmiddag hebben de Vierschaar, de gemeente en Stichting Bevrijding Brabantse Wal samen aangekondigd dat er in 2019 iets bijzonders staat te gebeuren bij de Kop van ’t Hoofd. Het moet de grootste productie worden die De Vierschaar ooit heeft weggezet.

Dit jaar gaat in september ‘Shakespeare Verliefd’ nog een jaar op herhaling, vertelde Vierschaar-voorzitter Marco Duijvelaar. Maar nu al beginnen de voorbereidingen voor wat er in 2019 staat te gebeuren. In oktober wel te verstaan, aansluitend bij de herdenkingen en vieringen van 75 jaar bevrijding.

Frans de Vos, voorzitter van Stichting Bevrijding Brabantse Wal, is erg blij met de samenwerking. “Nog niet eens zo lang geleden werden de gevallen bevrijders hier zelfs amper herdacht. Dat is gelukkig inmiddels wel anders.” Het idee is om ook veel jongeren te betrekken bij het stuk en ze zo meer bewust te maken van het belang van herdenken en vieren van de bevrijding. Volgens De Vos wordt ook in Canada met veel interesse gevolgd wat hier nu zoal gebeurt op dat vlak.

De Productie

Over de productie wil de Vierschaar nog niet te veel kwijt, vertelt Duijvelaar. Wel mag regisseur Arthur van Broekhoven al iets vertellen over hoe het stuk inhoudelijk tot stand aan het komen is. Er zijn de nodige gesprekken geweest met mensen die hier in de regio de oorlog hebben meegemaakt. Zo zijn verhalen, feiten, zelfs roddels en nepnieuws (toen bestond dat al) verzameld. Ze zijn gegeven aan scenarioschrijver en acteur Wolter Muller, die ook voor bijvoorbeeld series als ‘Baantjer’ schreef. Hij gaat dit tot één groter verhaal smeden, dat zich in de nadagen van de bezetting afspeelt. Als dat af is gaat Cees van Broekhoven er een ‘Bergs sausje’ aan geven.

Groot spektakel

Alleen al 80 tot 100 figuranten, zijn er straks nodig. Voornamelijk om bevolking en soldaten te spelen, meldt de regisseur, die ontzettend in z’n nopjes is met de speellocatie. “Hier kan ik m’n gang gaan. Er is letterlijk en figuurlijk alle ruimte.”

Die speelplek is te danken aan wethouder Arjan van der Weegen. Hij vertelt: “Ik kreeg een bericht van De Vierschaar met de oproep: Help! Ze zochten een geschikte locatie voor deze grote productie. Lang heb ik er niet over na hoeven denken. Een uur later stelde ik voor om de Waterschans te gebruiken. Dat voorstel is met veel enthousiasme ontvangen.” Duijvelaar beaamt dat: “Ook al omdat dit zo dicht tegen de Schelde aan ligt, waar hard gestreden is voor onze vrijheid. We willen onder meer die bevrijders eren met dit stuk.”