Nieuwe start voor stadsspeeltuin

BERGEN OP ZOOM – De nodige mensen kennen Wim Ligtenberg vooral van het soepproject voor daklozen dat hij vorig jaar begon. Hij is nu ook één van de personen die de stadsspeeltuin aan de Boulevard een nieuwe toekomst willen geven. Daar kunnen ze nog wel wat hulp bij gebruiken.

Een voormalige vrijwilliger van de Van Glymes speeltuin benaderde Wim, met de vraag of hij zich wilde ontfermen over het behoud ervan. Daar hoefde de Bergenaar niet lang over na te denken. “Dit mag niet verloren gaan”, klinkt het stellig. “Een stad van dit formaat hoort een laagdrempelige speeltuin te hebben. We willen alleen wel een nieuwe start kunnen maken en een aantal zaken echt anders regelen.”

Wim vond al snel een bondgenoot in Jacques Snepvangers, ook geen onbekende naam. Hij is onder meer maatschappelijk actief voor de voedselbank maar zag toch mogelijkheden zich tevens bezig te houden met het behoud van de speeltuin. Ligtenberg: “We hebben ook al iemand die de horeca wil gaan verzorgen en het idee is het zo laagdrempelig mogelijk te houden.” Hij vertelt over een speeltuin in buurgemeente Roosendaal, waar tachtig cent entree wordt gevraagd en veertig, vijftig cent voor een kop koffie of glas ranja. Zoiets hebben de initiatiefnemers hier ook voor ogen.

Snel iets doen aan gevaarlijke situatie

Het moet wel meer worden dan behouden wat er nu is, vindt Wim. Het plan is dus niet alleen om de overgebleven toestellen op te knappen, hij hoopt dat het grootste speeltoestel nog op het gemeentewerf staat. Dat is uit veiligheidsoverwegingen weggehaald maar waarschijnlijk prima te herstellen. Tevens leeft het idee om wat meer kleur en vrolijkheid aan te brengen, door bijvoorbeeld de gebouwtjes te schilderen.

“Eigenlijk willen we al voor de zomervakantie open kunnen”, klinkt het vol vertrouwen. En dat zou de veiligheid op en om de speeltuin zeer ten goede komen, vertelt de initiatiefnemer. Nu worden het terrein en de toiletten op bepaalde dagen geopend en vervolgens is er geen enkel toezicht. “We hebben al kinderen die hier zonder begeleiding waren, zo de weg op zien lopen. Het is eigenlijk onverantwoord.”

Blij met steun

Wim is blij verrast door de steun die hij ervaart voor de plannen. Het idee komt op korte termijn ter sprake in de gemeenteraad. “Daar verwacht ik geen problemen. We moeten het alleen organisatorisch en financieel wel anders organiseren dan hiervoor. Een pachtovereenkomst voor het gebruik van de grond, zoals voorheen, lijkt me bijvoorbeeld geen goed idee.”

Wie komt helpen?

Om van een hernieuwde speeltuin een succes te maken zoeken de initiatiefnemers, naast sponsors, nog vrijwilligers die zich willen inzetten. In eerste instantie vooral voor de werkgroep die heel snel tot een nieuwe organisatievorm moet komen. Ook mensen die straks de handen uit de mouwen willen steken op het terrein zelf, of die een rol als toezichthouder wel wat vinden, zijn van harte welkom. Neem gerust contact op met Wim via deze Facebookpagina. Bellen mag ook, met nummer 06-48930157.