Nieuwe woonbuurt met 32 nieuwbouwwoningen in Gageldonk-West

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Gageldonk-West krijgt er een nieuwe woonbuurt bij. Aan het Zilverschoonplein realiseren Stadlander en een projectontwikkelaar 32 nieuwbouwwoningen. Het gaat om een mix van sociale huurwoningen, huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen. Ook de woningen zelf zijn gevarieerd; er komen zowel levensloopbestendige als traditionele eengezinswoningen met twee bouwlagen en een kap.

Het plan omvat een knus woonwijkje met vijf bouwblokken en een gedeeld binnenterrein, waar de nieuwe bewoners hun auto kunnen parkeren. De nieuwe woonbuurt bestaat uit 24 huurwoningen en 8 koopwoningen. Alle huurwoningen zijn bovendien Nul-op-de-Meter. Dat betekent dat de woningen evenveel energie opwekken als een doorsnee gezin (2,5 persoon) gemiddeld per jaar verbruikt. Evenals de eerdere nieuwbouw van Stadlander in Gageldonk-West zorgen ook deze woningen ervoor dat de woonlasten voor huurders beheersbaar blijven.

Toekomstgericht

Van de 24 huurwoningen zijn er 10 levensloopbestendig opgezet. Dat betekent dat alle primaire woonfuncties, zoals de keuken, woonkamer, badkamer en slaapkamer, zich op de begane grond bevinden en op de verdieping nog enkel slaapkamers. De overige 14 woningen zijn traditionele ééngezinswoningen. De 24 huurwoningen komen beschikbaar voor verschillende inkomensgroepen, zowel in de sociale als in de vrije huursector. Zo vinden mensen met een laag en met een middeninkomen een thuis in Gageldonk-West. Dat maakt wonen in het Zilverschoon comfortabel en betaalbaar. De koopwoningen zijn gasloos, energiezuinig en hebben een ruime tuin op het zuiden.

Kunstwerk Vrijheid-Blijheid

Bijzonder aan het plan is het behoud van het kunstwerk Vrijheid-Blijheid. Dit kunstwerk van de hand van Kees Keijzer is in 1977 geplaatst door de Stichting Kunst in de openbare Ruimte (KidOR). Het kunstwerk stelt twee kinderen voor, die als vogels vrij en blij door de lucht vliegen. Het beeld was jarenlang te zien op de gebouwen van basisschool De Driemaster, dat tot 2012 op het Zilverschoonplein gevestigd was. Inmiddels zijn de schoolgebouwen gesloopt, maar de herinnering aan de historie blijft zichtbaar. Het kunstwerk krijgt in de nieuwbouw een plaats op de gevel van één van de nieuwe hoekwoningen.

Planning

De werkzaamheden voor de nieuwbouw starten begin 2019. Naar verwachting kunnen de woningen in het eerste kwartaal van 2020 opgeleverd worden. Belangstellenden voor de huurwoningen kunnen hun interesse kenbaar maken door nu al een interesseformulier in te vullen via Zuidwestwonen.nl en dienen te zorgen dat ze hier ingeschreven staan. Zodra de woningen in de loop van 2019 in de verhuur gaan, kunnen geïnteresseerden reageren op de online advertenties. Belangstellenden voor de koopwoningen kunnen hier meer informatie vinden.

Afbeelding: Stadlander