Bomenkap Lievensberg per direct gestopt

Fotobijschrift: De uitdunning van het bos moet letterlijk ruimte bieden voor groei, maar de rigoreuze aanpak roept vooral kritiek op. CDA-raadslid Annette Stinenbosch is blij dat wethouder Van der Velden heeft gezegd de kap te stoppen. Volgens de wethouder zijn de geplande werkzaamheden voltooid.

BERGEN OP ZOOM – De intensieve bomenkap in het 'stadsbos' bij landgoed Lievensberg is per direct gestopt. Wethouder Patrick van der Velden deelde dit mee, na vragen die de CDA-fractie deze week in de raadscommissie stelde. Fractievoorzitter Annette Stinenbosch was geschokt door de 'kaalslag' die daar sinds september vorig jaar plaatsvond. Het raadslid is gerustgesteld na de toezegging van de wethouder; wel was er nog enige onduidelijkheid over bomen die gemarkeerd zijn met een blauwe stip. Maar deze blijken als 'toekomstbomen' juist gespaard te zijn voor de kap, omdat ze beeldbepalend of karakteristiek zijn. Wethouder van der Velden reageert aansluitend: "De bomenkap was al klaar, het werk is voltooid. Daarom zijn we ook met de werkzaamheden gestopt." Een meerderheid van de raadscommissie steunt overigens de vernieuwing van het bosgebied, benadrukt Van der Velden.

Vorige week kwam het CDA in het geweer tegen de wel érg radicale uitdunning van het bos, dat begrend wordt door de Balsebaan, de A4 en de Huijbergsebaan. De fractie eistte een directe stop en daaraan is tegemoet gekomen. De christendemocraten zijn blij maar tegelijk teleurgesteld over de slechte communicatie naar de burgers en de wijze waarop de werkzaamheden zijn opgepakt.

Diepe sporen

"Een paar regetjes op de informatiepagina in de krant of een enkel A4-tje dat is opgeplakt bij de ingangsborden van het bos; dat is wel érg mager", vertelt Stinenbosch. Met KijkopBergenopZoom maakt de een ronde langs de werkzaamheden. De gerooide boomstammen liggen metershoog -soms meer dan vier meter- opgestapeld langs de paden. Het gebied wordt doorkruist door diepe bandensporen, achtergelaten door de zware voertuigen. Dat er niet altijd even zorgvuldig te werk is gegaan blijkt wel dat delen van de 'blauwe stip-bomen' óók zijn afgebroken.

Bomen de ruimte geven

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Dat was de boodschap die de wethouder in de commissie meegaf. "De kap is nodig om waardevolle bomen méér de ruimte te geven; daarbij worden zieke en verwaarloosde exemplaren weggehaald", legde hij uit. Ook exoten -boomsoorten die van oorsprong niet in ons gebied thuishoren- zijn de afgelopen weken zonder pardon geveld. Uiteindelijk moet er door de gecreëerde groeiruimte een beter bos ontstaan met toekomstkansen. Een omwonende, die het debat toehoorde vanaf de publieke tribune, had weinig over voor de woorden van de lokale bewondsman. "Dit bos is geruïneerd. In dertig jaar heb ik nog nóóit zoiets meegemaakt", fulmineerde de toeschouwer na afloop tegen de wethouder.

Slagveld

Terug naar het bos. Daags na de commissievergadering geeft CDA-raadslid Stinenbosch een korte rondleiding over het 'slagveld', aan de zijde van de Huijbergsebaan. En inderdaad: het ziet eruit alsof een colonne met tanks door het gebied is gedenderd. "Dit is zó ontzettend jammer. Op sommige plaatsen kan je nauwelijks meer van een bos spreken", vertelt ze al wandelend. Aanvankelijk vermoedde het raadslid dat de kap vooral een financiële reden had: de bomen leveren ook geld op. "In de brief bij de entree van het landgoed wordt ook gesproken van het 'oogsten' van bomen. Dat zegt al genoeg." Inmiddels blijkt dat de financiële winst betrekkelijk is; weliswaar levert het hout 43.000 euro op aan inkomsten maar daar staat een kostenpost van 15.000 euro tegenover aan werk in uitvoering. Daarmee resteert 28.000 euro. "Maar daar moeten ook de herstelwerkzaamheden nog van betaald worden", becijfert Stinenbosch. "Aan het eind van de streep zal niet veel overblijven."

De burgers erbij betrekken

Ze is in elk geval blij dat het college van B&W de oproep van het CDA ter harte neemt. De gerooide bomen komen echter daarmee niet meer terug. Maar het is wél van belang om hier voor de toekomst van te leren, vindt ze. "Onze bossen zijn van iedereen en het kappen van bomen heeft een grote impact op de samenleving. Daar moet je de samenleving bij betrekken. Want een bos, dat lééft bij de mensen!"

Reportage/foto's: Han Verbeem