Nog maar de vraag of ZuidWest naar nieuwe Eventum gaat

BERGEN OP ZOOM – Omroepdirecteur Maarten van den Boom nam vandaag met stijgende verbazing kennis van een antwoord dat wethouder Annette Stinenbosch stuurde aan haar eigen fractie. Het lijkt erop dat het college op geen enkele wijze bereid is de noodlijdende stichting ZuidWest te helpen. De vraag rijst daarmee verhuizen naar het steeds duurder wordende Eventum nog haalbaar en zinnig is.

Volgens van den Boom is nog steeds niet met zekerheid te zeggen of er voldoende middelen zijn om het dit jaar vol te houden. Als er begin 2019 weer subsidies binnenkomen kan Omroep ZuidWest weer even verder, maar ook dat is niet voldoende voor een heel jaar. Door teruglopende advertentie-inkomsten is er sprake van structurele tekorten en op de hogere bijdrage die officieel erkende streekomroepen vanuit het Rijk gaan krijgen is het nog twee tot drie jaar wachten, is zijn inschatting.

Tijdelijk bijspringen

De gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Roosendaal is gevraagd te helpen de tussenliggende periode te helpen overbruggen. Voor Bergen op Zoom zou dat neerkomen op een jaarlijkse bijdrage van 70.000 euro. Nu steekt de gemeente geen lokaal subsidiegeld in de omroep. Er zijn alleen bijdragen vanuit Den Haag.

“Een onmogelijke situatie voor dit moment”, aldus Van den Boom. “Enerzijds worden we als publieke omroep gezien, met alle spelregels van dien. Aan de andere zijde moeten we grotendeels zelf het hoofd boven water houden, zonder dezelfde mogelijkheden die een commerciële organisatie zou hebben.” Landelijk is dit probleem inmiddels erkend, geeft hij aan, en daarom wordt binnen enkele jaren de bijdrage voor streekomroepen verhoogd. “We moeten het alleen wél eerst zien te redden.”

Oproep CDA

Onlangs schreef namens de CDA-fractie het raadslid Erik Verbogt een brief aan het college. Om nog eens op de problematiek te wijzen en met de vraag om als voorlopige oplossing bij te dragen aan een dagelijks streekjournaal. Vandaag liet wethouder Stinenbosch namens B en W weten daar geen heil in te zien. Ze is niet van plan vooralsnog om middelen vrij te maken om de omroep te helpen.

De oproepmanager reageert vol verbazing op het antwoord. “Roosendaal had al laten weten dit wel te willen, mits ook de ander gemeenten meedoen.” Ook in Woensdrecht zou zowel bij de coalitie als oppositie draagvlak zijn.

Teleurstelling en twijfels over de toekomst

“Het is niet alsof we om blijvende subsidies vragen, zoals bijvoorbeeld een Gebouw-T en het Cultuurbedrijf”, vertelt een teleurgestelde Van den Boom. Hij wijst tevens op de bedragen die naar ‘het voormalige suikerlab’ gaan, om z’n verbazing nader te illustreren. En naar de 1,1 miljoen die extra gestoken wordt in het Eventum: het pand waar zijn organisatie naar toe zou verhuizen, samen met het Facilitair Bedrijf en de Zoomvliet Studio. Nu is nog maar zeer de vraag of Omroep ZuidWest daar komt te zitten: “Als we geen mensen meer hebben omdat er noodgedwongen ontslagen zijn gevallen, wat moeten we dan nog met die ruimtes en faciliteiten?”

Lees ook: