Oesterzwammen aan huis: vers van de kweker bij de klant

(Tekst en foto: Han Verbeem)

HALSTEREN – In coronatijd zoeken veel ondernemers naar nieuwe mogelijkheden om producten te verkopen. Zo ook champignonkweker Frank Govers uit Halsteren. De silo’s liggen vol oesterzwammen die nu niet naar de veiling kunnen. Vandaar dat hij ze direct aan particulieren verkoopt. Ze worden huis-aan-huis bezorgd (postcodegebied 4600) of zijn af te halen bij de kwekerij aan de Tholenseweg in Halsteren.

De actie loopt nog tot en met volgende week, zegt echtgenote Rian. Wie dus wil kopen, moet snel zijn. De verkoop gaat per kilo (5 euro per kg) en de prijs ligt aanmerkelijk lager dan in de supermarkt. De oeserzwammen worden dagelijks vers geoogst.

Koken met oesterzwammen? De lekkerste recepten vind je op: oesterzwammen.nl

Mechelen

Vóór de coronatijd brachten Frank en Rian de oesterzwammen naar de veiling in Mechelen, België. Maar daar ligt de verkoop nu stil. “Vanuit de horeca wordt nu veel minder ingekocht”, aldus Rian. Hoewel het bedrijf wel een vergunning heeft om de grens over te gaan, loont het de moeite niet meer om de oesterzwammen naar Vlaanderen te vervoeren.

Voedselbanken

Ook gaat een deel van de oogst nu naar voedselbanken. “Dat is een actie vanuit landbouworganisatie ZLTO. “Vandaag ga ik nog een hoeveelheid afleveren bij de voedselbanken in Bergen op Zoom en Steenbergen”, zegt Rian. Ook andere agrarische ondernemers in de omgeving hebben al gehoor gegeven aan de ZLTO-oproep.

FraGoChamp

Tholenseweg 22
4661 PB Halsteren
T 0164-683149
M 06-21902965