Officiële opening Pompejus met een uitnodigend en vol programma

BERGEN OP ZOOM – Op zaterdag 24 maart wordt de Pompejus toren op Fort de Roovere officieel geopend. En de gemeente draagt de zorg voor het iconische bouwwerk dan over aan de stichting die het beheer ervan op zich neemt. Dat wordt op feestelijke wijze gevierd, met een middagvullend programma. Een deel daarvan nemen Koen Oosterwaal en Peter van Aart voor hun rekening.

Het eerste deel van de middag speelt zich af bij de toren zelf, vertelt Peter. Het wordt als het ware een gevarieerde talkshow, afgewisseld met het nodige entertainment. Er zijn korte vraaggesprekken en wat sprekers maar er is vooral ook ruimte voor muziek van Kubilay Kaya en Santola. Daarnaast geeft Cavalerie 1588 acte de présence, net als de paarden van Hoeffgen Horses.

Die verschillende elementen komen op verrassende wijze allemaal samen in het programma, waar tevens percussionist Sherwin Kirindongo een deel van voor zijn rekening neemt. Hij gaat letterlijk ‘aan de slag’ met het publiek op de tribune annex trappen van de toren. Het wordt heel bijzonder, beloven Koen en Peter: “We willen vooral laten zien wat er allemaal kan, op en om de toren. Mensen op ideeën brengen. Deze plek is voor veel meer bedoeld dan alleen het mooie uitzicht bewonderen.”

Feestelijke afsluiting eerste deel

Natuurlijk komen architecten Ad Kil en Ro Koster, de bedenkers van Pompejus én de wereldberoemde Mosesbrug, eveneens aan het woord die middag. Net als wethouder Arjan van der Weegen en gedeputeerde Henri Swinkels. Dit deel van het programma wordt afgesloten met een feestelijke flashmob. Maar dan is de middag zeker nog niet voorbij.

Volop beleving

Vanaf ongeveer drie uur is Fort de Roovere, soms letterlijk, het toneel voor muziek, theater, kunst, sport, spel en kinderactiviteiten. Wederom met als rode draad het laten zien van wat er op deze plek allemaal mogelijk is. Koen: “We willen mensen vooral mee laten doen eigenlijk. Het idee is om historie, cultuur, natuur en context hier samen te laten komen. Niet alleen die middag natuurlijk maar het is wel een mooi moment om eens te ontdekken dat hier ontzettend veel kan.”

Peter vult aan: “Er is zo onvoorstelbaar veel talent in deze gemeente en regio. We lijken dat echter zelf niet altijd te zien, vreemd genoeg. Als je weet wat er aan creatieve geesten uit Bergen op Zoom meewerken aan hele grote projecten, van internationale muziek en entertainment tot de vormgeving van Disneyland Parijs en de Efteling om maar eens wat te noemen. Kijk ook naar wat bouwclubs hier doen en hoe het culturele leven hoge ogen gooit. Dat is indrukwekkend.” Koen knikt enthousiast: “Precies dat willen we met deze samenwerking hier óók laten zien. En dat het fort en de toren een hele mooie plek bieden om dat samen te brengen. We hopen dat zaterdag heel veel mensen dat komen ontdekken, uit de regio maar zeker ook van daarbuiten."

  • Tip: Doe een paar stevige en vooral waterdichte stappers aan, de grond is hier en daar nog behoorlijk modderig.
  • Meer weten over Pompejus en het programma van die middag? Kijk eens op de Facebookpagina.