Omroep max maakt reportage over Bergse fotografe bij BredaPhoto

BERGEN OP ZOOM / BREDA / HILVERSUM – Kunstenares en fotografe Annemarieke van Peppen timmert aan de weg momenteel. Ook landelijke media hebben haar ontdekt. Dinsdagavond laat zat ze nog in de studio bij NOS Met het Oog Op Morgen en woensdagmiddag kwam Omroep Max een reportage maken over haar nieuwste project.

Momenteel staat Marieke op het BredaPhoto Festival, dat woensdagmiddag 5 september officieel is geopend. Bezoekers kunnen daar kennismaken met ‘(Un)Customized’, een fotoproject dat de schoonheid van menselijke onvolkomenheden centraal stelt. Zelf noemt ze het liever een ‘Impact Art Production’ want haar doel is een discussie los te maken, deze keer over de vraag of we als mensheid wel blij moeten zijn met het streven naar een perfect lichaam.

Niet natuurlijk meer

Annemarieke legt mensen het liefst vast zoals ze zijn. Natuurlijk en echt, dus ook zonder al die cosmetisch weggewerkte sproeten, rimpels, wratjes en andere kenmerken die ons nu juist uniek maken. Het schoonheidsideaal dreigt ervoor te zorgen dat we straks allemaal op elkaar lijken en er niets natuurlijks meer is aan mensen. Door enorme close-ups te maken van die onvolkomenheden en ze flink uit te vergroten, ontstaan als het ware anonieme landscape-foto’s die toch heel persoonlijk en intiem zijn. Op festivals als BredaPhoto worden mensen uitgenodigd juist die plekjes en eigenschappen prijs te geven en vast te laten leggen. Er ontstaat zo een hele grote collectie tot de verbeelding sprekende foto’s en natuurlijk krijgen deelnemers aan het project er ook één in het klein mee.

Volop landelijke aandacht

De discussie die Van Peppen los wil maken spreekt blijkbaar tot de verbeelding. Gisteren werd ze per taxi naar Hilversum gebracht voor een live interview in het veelbeluisterde radioprogramma NOS Met het Oog Op Morgen, waar ze Joost Vullings te woord stond over wat haar beweegredenen zijn. Woensdagmiddag kwam een driekoppig reportageteam van Omroep Max naar Breda om een item te maken voor het programma Hallo Nederland. Ze konden alleen nog niet zeggen wanneer het wordt uitgezonden.

  • Het BredaPhoto festival is tot en met 21 oktober te bezoeken en beslaat meerdere locaties. ‘(Un)Customized’ is te vinden in het Breda’s Museum aan de Parade 12 te Breda.
  • Meer ontdekken over Annemarieke en haar werk kun je hier.