Omwonenden Rijtuigweg: ‘Wij laten ons niet dwarsbomen!’

Buurtbewoners voeren dinsdagochtend actie bij de Rijtuigweg-Zuid. Zij voelen zich tegengewerkt en willen dat het college de beloftes over de bomenkap nakomt. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Verbazing, verwarring, verontwaardiging. Maar vooral: angst. Gevoelens die overheersen bij bewoners van de Rijtuigweg-Zuid. Zij begrijpen niet waarom de kap van 74 doodzieke kastanjes keer op keer wordt uitgesteld, terwijl de najaarsstormen weer aanbreken. Door een uitspraak van de WMC-adviescommissie moeten in elk geval 54 bomen voorlopig blijven staan. De bewonersgroep Rijtuigweg-Zuid hoopt echter, dat wethouder Van der Velden de gemaakte beloftes nakomt en nog dit najaar alle bomen aan de bewonerskant laat kappen; desnoods met een noodkapverordening. "Het gaat tenslotte om onze veiligheid…" 

Rijtuigwegbewoners Jaap, Wouda, Sylvia en Coby spreken namens omwonenden van de Rijtuigweg-Zuid en zijn bezorgd over de traagheid en bureaucratie over de aanpak van de bomenkap. In januari van dit jaar vielen bij twee stormen een tiental bomen om. "Ze knapten als luciferhoutjes en vielen op woningen en tuinen van de appartementen", zeggen de woordvoerders. Na een inspraakprocedure is een ontwikkelplan voor de Rijtuigweg opgesteld. De gemeente kondigde per brief aan dat begin november alle bomen aan de zuidkant (bij de appartementen) gekapt zouden worden. Inmiddels volgt uitstel op uitstel.

Extra proeven

Want de Welstand Monumenten Commissie (WMC) bemoeide zich met de kap en oordeelde maandag, dat er extra proeven nodig zijn om te controleren of de bomen wérkelijk verzwakt zijn – zo bevestigt gemeentewoordvoerder Erwin Stander. Twintig bomen worden gekapt maar de overige 54 moeten voorlopig blijven staan. "Onvoorstelbaar", zo verzuchtten de buurtactivisten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat alle kastanjes zijn aangetast door de kastanjebloedingsziekte. "De bomen worden daardoor van binnen uitgehold en verzwakt." Aan de buitenkant lijken ze nog redelijk in orde te zijn maar: schijn bedriegt. Want ze kunnen zomaar omvallen – zoals ook in de zomer van 2013 is gebeurd, bij stralend weer en zonder een vlaag wind. 

Geruineerde bomen

Het blijft hoe dan ook uitstel van executie voor de kastanjes, zo bevestigt ook CDA-raadslid en boomdeskundige Eric Verbogt. "De bomen zijn 140 jaar oud en helemaal op. In boomtechnisch opzicht zijn het ruïnes met instortingsgevaar. En in tegenstelling tot gebouwen, zijn bomen niet te restaureren", aldus Verbogt. Voor het raadslid is er maar één oplossing: vervangen door nieuwe en gezonde bomen. Extra proeven, zoals de WMC eist, kosten de gemeente minimaal 15.000 euro. "Het is onnodig om dit gemeenschapsgeld hieraan te besteden." Wat Verbogt betreft mag de wethouder het WMC-advies naast zich neerleggen. "In de gemeentelijke verordening staat, dat een laanstructuur niet in stand gehouden hoeft te worden als nog maar een klein deel van de bomen overeind staat. In dit geval is dat zo'n 20 tot 30 procent, dus het college staat volledig in z'n recht door de bomen te vervangen", aldus het CDA-raadslid. En monumentaal aanzicht of niet: veiligheid staat altijd voorop. "Zowel voor de bewoners als voor de voorbijfietsende scholieren en mensen die hier met de auto komen."