De Schoonhovense museumdirecteur Marcel Teheux presenteert burgemeester Petter de opgepoetste ambtsketting. (Foto: gemeente Krimpenerwaard)
BERGEN OP ZOOM / SCHOONHOVEN – Burgemeester Frank Petter heeft donderdag een werkbezoek gebracht aan zilverstad Schoonhoven, waarbij hij huiswaarts keerde met een éxtra glimmende ambtsketen. Want als attentie zorgden de zilverspecialisten van het museum in Schoonhoven voor een professionele opfrisbeurt van de Bergse keten. Het tegenbezoek van burgemeester Petter volgde na een eerder bezoek van een Schoonhovense delegatie aan de zilverexpositie van 2017 in het Markiezenhof. De uitwisseling geldt als een bestendiging van de onderlinge banden tussen beide zilversteden.
De ontmoeting van afgelopen donderdag was onderdeel van het cadeau dat de stad Bergen op Zoom afgelopen jaar ontving uit handen van Dick de Cloe. De Zilverstad-ambassadeur is tevens oud-burgemeester van zowel Bergen op Zoom als Schoonhoven. Bovendien was De Cloe één van de ere-gasten bij de opening van de zilvertentoonstelling ‘Voorbij ijdelheid’, die van 20 mei tot eind oktober 2017 te zien was in het Markiezenhof.
Krimpenerwaard
Samen met kabinetchef Paul Versijp werd Petter ontvangen door burgemeester Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard (waartoe Schoonhoven behoort). Na een lunch aan de oever van rivier de Lek werden beiden Bergenaren rondgeleid door de Nationale Zilverstad. Tijdens het afsluitende bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum ontving burgemeester Petter uit handen van museumdirecteur Marcel Teheux de opgepoetste Bergse ambtsketen. Hoewel de keten amper tien jaar oud is (het is een geschenk uit 2008 van de Stichting Vrienden van het Markiezenhof), bleek het zilverwerk en verguldsel alweer aan een onderhoudsbeurt toe.
Schoonhovens Zilver
Zilverstad-deskundige René Kappers leidde het gezelschap rond door de binnenstad van Schoonhoven. Naast een bezoek aan de werkplaatsen en galeries van enkele zilversmeden, maakte de Brabantse bezoekers kennis met het bijzondere cultureel erfgoed van de Zuid-Hollandse vestingstad bestaande uit onder meer historische stadsbeelden, eeuwenoude arbeiderswoningen, fabriekjes en directievilla’s. Ook werd een bezoek gebracht aan de voormalige Joodse Synagoge, waar tegenwoordig het Schoonhovens Edelambachtshuys is gevestigd met ’s-werelds grootste privécollectie Schoonhovens zilver.
Het bezoek eindigde met een backstage-bezoek aan het Nederlands Zilvermuseum, waar het gezelschap een indruk kreeg van de tentoonstelling ‘Feest!’ die vanaf 17 april a.s. te zien is en het 40-jarig jubileum van het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven markeert.