Ook Bergse brandweer voert actie voor betere CAO

BERGEN OP ZOOM – Ook de brandweer in de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (MWB) doet mee met de landelijke acties voor een betere CAO. Dit betekent dat óók de brandweerwagens in de Bergse brandweerkazerne uitsluitend in actie komen bij spoedeisende situaties; voor minder belangrijke zaken zoals onderhoudsklussen en schoonmaakwerk rukt de brandweer nu niet uit – zo meldt vakbondsleider Bert de Haas van FNV Overheid.  En, zo belooft de FNV-voorman: "Uiteraard garanderen we dat de veiligheid nooit in het geding komt."

Update: woensdag heeft een woordvoeder van de Brandweer MWB laten weten dat de aangekondigde acties worden gematigd. De brandweer zal weliswaar zondagdiensten draaiem maar toch voor alle meldingen uitrukken, óók de minder spoedeisende gevallen.

Sinds begin deze week voeren de veiligheidsregio's actie omdat de overheid bij de CAO-onderhandelingen niet bereid is tegemoet te komen aan de eisen van de brandweerlieden, zoals een prepensioenregeling. Het is een zwaar beroep waarbij de leeftijdsrens van 65 jaar -zoals bij andere beroepen- niet haalbaar is. Daarom is tien jaar geleden de zogheten FLO-regeling ingevoerd, waarbij brandweermedewerkers vervroegd kunnen uittreden met behoud van hun salaris. Maar, zo stelt FNV Overheid: de wetgeving is inmiddels dusdanig veranderd, dat dit negatieve inkomensgevolgen heeft voor de medewerkers. Daarom wil de vakorganisatie nu een reparatieregeling in de nieuwe CAO opnemen. De actievoerders willen een garantieregeling wat betreft zekerheid van werk én inkomen, als blijkt dat brandweermensen op latere leeftijd worden afgekeurd voor de actieve dienst. De verwachting is dat de acties zich de komende dagen zullen uitbreiden naar de overige veiligheidsregio's, aldus de bond.