Ook Bergse politie waarschuwt voor FaceApp

BERGEN OP ZOOM – Overal zie je waarschuwingen verschijnen voor de inmiddels beruchte app waarmee je gezichten kunt verouderen en andere visuele grapjes kunt uithalen. De software is helaas minder onschuldig dan het lijkt.

Veel politieafdelingen hebben de waarschuwing al overgenomen, waaronder nu ook Politieteam Bergen op Zoom. De app is van Russiche makelij en hoeft niet te voldaan aan Europese wetten betreffende privacy-bescherming. Precies daarin zit het gevaar.

Je gegevens en foto's zou je elders tegen kunnen komen

Als je de app gaat gebruiken, ga je tevens akkoord met de voorwaarden van de makers. Er neemt bijna niemand de moeite om die te bekijken en daar wordt natuurlijk ook op gehoopt door de mensen achter apps als dit. Door de software worden extreem veel persoonlijke gegevens verzameld, waaronder je foto's en locatiegegevens. Die mag de ontwikkelaar vervolgens gebruiken voor allerlei commerciële doelen en zelfs verkopen aan derden, daar heb je immers toestemming voor gegeven. Bovendien worden er 'cookies' geplaatst op het mobiele apparaat. De politie geeft het dringende advies om de app te verwijderen en deze zeker niet meer te gebruiken.

Afbeelding van Biljana Jovanovic via Pixabay