Ook KPN richt zich met glasvezelnet op Bergen op Zoom en Halsteren

Wethouder Patrick van der Velden en KPN-regiodirecteur Anja de Vos-Biemans ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Nadat eerder Glasvezel Buitenaf aan de slag is gegaan met de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied en de kleine kernen als Lepelstraat, richt nu ook KPN zich op glasvezel in de gemeente Bergen op Zoom. Met name het stedelijk gebied wordt van een KPN-glasvezelnetwerk voorzien. Sinds deze week zijn al werkploegen aan de slag in Halsteren en Gageldonk-Oost. Woensdagmorgen was de officiële bekrachtiging van de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Bergen op Zoom en KPN, waarbij wethouder Patrick van der Velden en KPN-regiodirecteur Anja de Vos-Biemans hun handtekeningen plaatsten. De graaf- en aanlegwerkzaamheden worden onder gezamenlijk toezicht uitgevoerd.

KPN heeft de taak om de komende jaren landelijk zo'n miljoen extra adressen op het glasvezelnet aan te sluitem, zegt regiodirecteur De Vos-Biemans. Het gaat om een open glasvezeknetwerk, wat betekent dat in principe elke provider toegang krijkgt tot het net van KPN. In Brabant blijken vooral gemeenten als Tilburg en Bergen op Zoom beleidsmatige koplopers met het bevorderen van snel internet voor de inwoners. De Vos-Biemans prijst dan ook de "uiterst constructieve samenwerking" met de ambtelijke organisatie.

Glasvezel op elk adres

Uiteindelijk zal elk huisadres binnen de bebouwde kom van Bergen op Zoom en Halsteren op glasvezel aangesloten worden; tenzij bewoners of gebruikers van een adres dat weigeren. Dat zou onverstandig zijn, aldus Van der Velden, want aan de aansluiting zijn voor de bewoners geen kosten verbonden en men gaat pas voor het gebruik betalen als er een overeenkomst met een provider wordt gesloten. En snel internet wordt voor de bewoners steeds belangrijker, zo benadrukt de lokale bewindsman, niet in het minst voor de zorgsector. "We zijn ontzettend blij dat we hier het breedbandnetwerk binnen de bebouwde kom kumnen uitrollen", sprak de wethouder voorafgaad aan de ondertekening. "Dit is een mooi moment voor Bergen op Zoom, voor de bewoners en voor de gemeente in z'n totaliteit." 

Video: Wethouder Patrick van der Velden noemt de maatschappelijke noodzaak van snelle en toegankelijk internetverbindingen. "Vooral in de zorg is het van belang om digitaal klaar te zijn voor de toekomst."