Ook lokaal zorgen over noodkreet politie

BERGEN OP ZOOM – Ton van Dorst, raadslid bij Steunpunt Bergen op Zoom, en fractie-assistent Julien Voets zijn bezorgd over een noodkreet van de politie. Die meldde eerder deze week dat in bijna heel Nederland en ook hier lokaal het aantal meldingen van verwarde personen alsmaar toeneemt. De partij wil weten of er in deze gemeente wat aan wordt gedaan.

Van Dorst en Voets schrijven het college aan vanwege een politiebericht dat eerder deze week verscheen. In deze regio steeg het aantal meldingen dat verwarde personen betrof afgelopen jaar met vier procent. Dat is weliswaar ‘slechts’ de helft van de gemiddelde landelijke stijging, maar nog steeds zorgelijk vindt Steunpunt BoZ.

Gebrek aan opvang

De politie wijt een groot deel van de toename aan het feit dat er steeds minder opvang en begeleiding is voor verwarde mensen. Daarom worden er vaak maar agenten bijgehaald als iemand vreemd gaat doen. Maar als het geen strafbare feiten zijn of het de algehele veiligheid niet bedreigt, is het eigenlijk geen taak voor de politie. Ondertussen neemt daar de werkdruk alsmaar toe.

Lokaal aanpakken

Voets en van Dorst stellen namens de fractie dat het probleem ook lokaal moet worden aangepakt. De gemeente zou moeten zorgen voor een daling in het aantal incidenten en Steunpunt BoZ wil dan ook weten of er een plan van aanpak is dan wel komt. Tevens wil de partij inzage in de cijfers en worden bijgepraat over hoe momenteel opvang en ondersteuning zijn geregeld hier.

In hun schrijven stellen de twee politici dat het slecht gesteld is met bijvoorbeeld de opvang van dak- en thuislozen. Ze zeggen zelfs signalen te hebben gekregen dat suïcidale mensen geweigerd worden bij de noodopvang. Het college wordt gevraagd snel met concrete antwoorden te komen.

Stockfoto: Pixabay / Ben Kerckx