College akkoord met nieuw voorstel windmolens, nu de rest nog

BERGEN OP ZOOM – De plannen voor nieuwe windmolens hebben niet alleen in de gemeente Bergen op Zoom heel wat gemoederen losgemaakt. Ook in Tholen waren ze niet blij en vliegbasis Woensdrecht was al evenmin enthousiast. Deze week is het college akkoord gegaan met het nieuwe voorstel van Innogy Nederland, om er drie te plaatsen met een hogere capaciteit. Toch blijft het spannend of Bergen op Zoom in 2020 voldoet aan de afgesproken norm.

Wethouder Andrew Harijgens, portefeuillehouder in deze, presenteerde donderdagmiddag de door het college inmiddels goed bevonden plannen van windenergiebedrijf Innogy. Dat heeft nu voorgesteld om geen vier maar drie nieuwe windmolens te gaan realiseren, met een tiphoogte van 180 meter.

Blijkbaar zijn toch niet per se de eerder bedachte vier exemplaren, die nog eens 50 meter hoger waren, nodig om te komen aan vijftien megawatt. Dat is namelijk wat de gemeente in 2020 moet produceren om aan door de provincie gecontroleerde afspraken te voldoen. Streng gecontroleerd, aldus de wethouder: “Het zou wel eens consequenties kunnen hebben als we er niet op tijd mee zijn.” Wat dat dan exact zou betekenen bleef in het midden.

Omwonenden

In ieder geval ligt de bal nu deels weer bij het windenergiebedrijf. Dat zal met bijvoorbeeld omwonenden moeten kortsluiten in hoeverre men met dit nieuwe voorstel kan leven. Niet dat college en gemeente er de handen vanaf trekken maar dat is tegenwoordig blijkbaar de manier van werken. Harijgens gaat wel zelf met Tholen in gesprek. Omdat de drie geplande exemplaren alleen op de Bandijk zijn ingetekend en er geen meer komt direct aan het Schelde Rijnkanaal, verwacht hij daar geen problemen.

Verlichting verplicht

Tevens zal de gemeenteraad natuurlijk nog wat van het nieuwe plan moeten vinden. Eén van de bezwaren die eerder werden genoemd tegen grotere windmolens, was dat er om veiligheidsredenen verlichting op moet. Dat geldt ook voor exemplaren van 180 meter hoog, zoals nu voorgesteld. Men ziet dit soms als nachtelijke horizonvervuiling. Het kan dus wel eens spannend worden, die toezegging van Bergen op Zoom om in 2020 daadwerkelijk 15 megawatt windenergie waar te maken.

Stockfoto (uitsnede): PXhere