Ook politiek mengt zich in discussie verkeerschaos industrieterrein

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen maandag zijn de afrondende werkzaamheden begonnen aan de Randweg. De Van Gorkumweg moet verbreed worden. De werkzaamheden zorgen opnieuw voor flinke verkeersoverlast. Mensen staan soms wel een uur of langer in files op het industrieterrein. De Bergse politiek begint zich te roeren naar aanleiding van de ontstane chaos.

Het begon aan het einde van de maandagmiddag. De eerste meldingen van wachtende en zwaar gefrustreerde mensen verschenen in de social media. Ook KijkopBergenopZoom.nl kreeg berichten van lezers die soms bijna anderhalf uur deden over een rit die normaal hoogstens vijf minuten kost. Dat ze ook nog in de bakkende zon stonden maakte het er niet bepaald beter op. De gemeent liet weten extra verkeersregelaars in te zetten en er naar te streven dat de werkzaamheden op 17 juni gedaan zijn.

Ernstige twijfels over veiligheid

Na het tumult van boze particuliere weggebruikers, die soms zelfs de gemeente opbelden om hun ongenoegen te melden, liet het bedrijfsleven van zich horen. Dat lijdt door de lange wachttijden fikse schades en wil het er niet bij laten zitten. Inmiddels bemoeit ook de Bergse politiek zich met de kwestie. Zowel de VVD als het CDA hebben een brief aan het college geschreven waarin ze opheldering vragen over hoe het zo ver kon komen. De VVD maakt zich onder meer zorgen over veiligheid, een punt van zorg dat ook eerder al op bijvoorbeeld Facebook voorbij kwam. Er kan geen hulpdienst door en vluchten is al helemaal onmogelijk. Het CDA vraagt zich af of voor deze aanpak is gekozen omdat het de voordeligste was en wil weten of er ook serieus naar alternatieven is gekeken. Volop kritiek dus op de uitvoering en beide partijen willen graag een reactie van het College van B&W.

Hoofdpijndossier

Al sinds de werkzaamheden begonnen zijn er vertragingen en tegenvallers. Zo lagen ondergrondse leidingen anders dan ooit op tekeningen was vastgelegd en soms ook dieper dan verwacht. Het hele plan is uiteindelijk ruim een half jaar uitgelopen en leidde ook eerder al tot veel ergernissen.Onder meer bij bewoners van de Westersingel en Boutershemstraat, die maandenlang enorme overlast voor de deur hadden van omgeleide personenwagens en vrachtverkeer. Het traject lijkt door de laatste loodjes met een enorm hoogtepunt in de algehele verontwaardiging af te lopen, al kan het nog een behoorlijk vervelend staartje krijgen als het bedrijfsleven op het industrieterrein inderdaad met claims komt.