Ook SP mengt zich in strijd behoud bossen

BERGEN OP ZOOM – Er is veel protest tegen de voorgenomen bomenkap in de Bergse bossen, die nodig zou zijn voor de aanleg van een nieuwe 380KV-hoogspanningslijn. Er worden zelfs delen van beschermd natuurgebied voor opgeofferd, tot onbegrip en woede van velen. De SP stelt vragen aan het college.

Raadslid Theo de Jong heeft het college aangeschreven. De SP snapt niet dat het Ministerie van Economische Zaken toestaat dat TenneT 200.000 m² kapt voor de aanleg van een nieuw hoogspanningstracé, dwars door een beschermd Natura2000 gebied en nota bene vlak langs een al braak liggende leidingstraat.

Woudreuzen

De Jong wijst op de vele oude eiken en beuken van 80 tot 120 jaar oud die moeten sneuvelen en de soms zelfs historische lanen en bomenlijnen die er daardoor aan gaan. Het gaat in een aantal gevallen om “woudreuzen met een stamomtrek van 2,5 tot 3,5 meter”, meldt de fractieleider van de SP. Het geplande tracé loopt bovendien dwars door het pas opgeknapte landgoed Lievensberg, de bossen achter Stayokay en de Zoomland bossen, melden de socialisten bezorgd. Ook op het punt van de Huijbergsebaan en Groot Molenbeek staan veel oude beuken en eiken van grote natuurwaarde, aldus de fractie.

Alsnog tegenhouden

De SP wil van het Bergse college weten hoe het zo ver kon komen, hoe de procedure hiertoe is verlopen. Heeft B en W hier zeggenschap in gehad, vraagt De Jong namens zijn partij, of op z'n minst wetenschap van gehad. De partij wil tevens weten of de regio en gemeente alsnog invloed uit kunnen oefenen op de voorgenomen bomenkap. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat alsnog de bestaande leidingstraat wordt gebruikt voor de aanleg van het hoogspanningstracé, mits dat technisch mogelijk is.

  • Er is een online petitie tegen de bomenkap gestart. Die vind je hier.
  • We spraken eerder één van de actievoerders tegen de bomenkap. Dat lees je hier.
  • Meer lezen over waarom het plan volgens de actievoerders een slecht idee is doe je hier.

Stockfoto:Mathias Faust / Pixabay