Sjef & Leny: een gouden huwelijk met een gouden randje

BERGEN OP ZOOM – Regels zijn er om uitzonderingen op te maken. We kregen van Jeffrey Verweij een bijzonder verzoek, met een bijzonder verhaal. Dat van zijn ouders wel te verstaan, die op 16 mei hun vijftigste huwelijksjaar vierden. Leny en Sjef zijn beiden 72 en genieten, ondanks de strijd tegen kanker, nog heel erg van elkaar. Uit eten gaan is er dus niet meer bij maar -nog zo'n uitzondering- voor één keer komt hun favoriete restaurant De Bourgondiër geheel in stijl een maaltijd bij hen thuis serveren. Mooi toch?

Door: Het Champagne Atelier

Sjef & Leny: een gouden huwelijk met een gouden randje

 
Thuis. Het huis aan de Leeuwenbekstraat in hartje Bergen op Zoom. Dat is de plek waar Sjef en Leny Verweij het allerliefste zijn. Vandaag, op 16 mei 2019, vieren de rasechte Bergenaren dan ook thuis dat ze vijftig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Iets wat nog niet zo vanzelfsprekend is, maar juist daarom gevierd moet worden. Een wonderlijk liefdesverhaal met een gouden randje… Want wist je dat de twee ook nog eens geboren zijn op exact dezelfde dag?
 
Het is 1964. Op de kermis van Bergen op Zoom lopen Sjef en Leny elkaar per toeval tegen het lijf. En hoewel Sjef eigenlijk op dat moment een oogje liet vallen op de vriendin van Leny, weet hij ineens dat het anders moet. Leny is zijn ware liefde, voelt hij meteen. Samen kruipen ze in de rups. De kap erover, en dan volgt een eerste kus. Daarna vraagt Leny hem hoe oud hij is. Toeval bestaat niet: de twee blijken even oud. Als Leny hem vraagt wanneer hij jarig is, slaat ze steil achterover. Op precies dezelfde dag zijn Sjef en Leny geboren. Sinds dat moment op de kermis zijn de twee onafscheidelijk. Sjef: “De vriendin van Leny, waar ik een oogje op had laten vallen, is toen met een vriend van mij verdergegaan.” Hij lacht: “Eigenlijk een soort wisseling van de wacht. Het moest zo zijn.”
 
Leny: “Sjef had daar op de kermis een grote snor, daar viel ik voor. Dat vond ik zo mooi. Overigens heeft hij die er pas een jaar geleden afgehaald. Dat vind ik nog steeds erg.” Sjef: “Leny droeg een lange paardenstaart toen ik haar voor het eerst zag. Altijd dat lange haar… Totdat ze ineens besloot permanent te zetten. Ze kwam net terug van de kapper toen ik bij haar aan de deur stond en haar bos met krullen zag. Ik zei ‘Ga je zus eens halen!’, ook al had ze die niet. Dat vond ze niet zo leuk natuurlijk.”
 
Toch was er niet snel ruzie tussen Leny en Sjef. Eigenlijk nagenoeg nooit. Leny: “We zijn allebei een open boek en recht voor ons raap. Als ons iets dwars zit, dan zeggen we dat tegen elkaar. Zo voorkom je ruzie. Dat hebben we werkelijk nog nooit gehad in vijftig jaar tijd. Misschien is dat wel het geheim van een gouden huwelijk.” Sjef: “We hebben ook altijd veel voor elkaar over gehad. Ik weet nog goed dat we jaren geleden eens met de brommer onderweg waren toen die het in Tholen begaf. Daarna heb ik Leny op het zadel gezet en haar geduwd tot aan Bergen op Zoom. Alles voor het vrouwtje, he”, grinnikt hij.
 
Vijf jaar na die eerste ontmoeting op de kermis stappen de twee in het huwelijksbootje. Hun trouwdag leidt ze naar het stadhuis van Bergen op Zoom, naar Rozenoord en naar de Heidetuin voor foto’s. Een dag met een gouden randje. Sjef glundert als hij over deze dag praat en grapt dan: “Ik weet nog dat ik Leny ophaalde met de taxi en vroeg hoeveel “zondagscenten” ik per week zou krijgen na de bruiloft. Toen dit voldoende bleek te zijn mocht de chauffeur de rit richting het gemeentehuis vervolgen.”
 
Maar de allermooiste herinnering hebben ze aan het krijgen van hun zoon, Jeffrey. Leny: “Onze kinderwens was er al vanaf onze trouwdag en ik slikte geen pil of iets dergelijks. Toch gebeurde er al die jaren niets. De gynaecoloog begreep er ook weinig van. Net toen we dachten dat het niet meer ging lukken, we waren op dat moment allebei 39 jaar, voelde ik me wat pips. Ik dacht nog: misschien moet ik weer eens naar de schoonheidsspecialist. Totdat ik me besefte dat ik al lang ongesteld had moeten zijn.” Sjef: “Ik ben toen meteen naar de apotheek gerend om een test en ja hoor: Leny was zwanger! Dat was fantastisch nieuws.”
 
Leny: “Toen Jeffrey geboren werd, stond er een file van mensen in onze straat. Iedereen was zo blij voor ons. Net als zijn ouders beleefde ook hun zoon Jeffrey een mooie tijd in deze straat. Gelukkig maar, want heel veel verder dan deze plek ging het voor de familie Verweij niet snel. Jeffrey had genoeg vriendjes in de buurt en verveelde zich niet snel. Kinderen van verschillende afkomst zoals Turken en Marokkanen zijn bij ons over de vloer geweest, daar hebben we nooit moeite mee gehad. Iedereen is voor ons gelijk, zolang het hart op de goede plek zit. En we zijn met z’n allen nog altijd even vriendelijk als we elkaar tegenkomen.”
 
Reizen en vakanties? Daar geven Leny en Sjef niet zoveel om. Sjef: “De allerfijnste plek om te zijn vinden wij gewoon ons eigen thuis. Eén keer hebben we de caravan van mijn schoonvader geleend op een camping in Vrouwenpolder.” Lachend: “Maar na een paar uur besloten we dat we er eigenlijk niks aan vonden. We zijn teruggereden naar huis.”
 
Hoewel reizen geen hobby is van het stel, is stilzitten dat ook niet. Al jaren sport Sjef intensief. Jarenlang deed hij aan handbal, zaalvoetbal en inmiddels is het vooral fietsen en wandelen wat hij zo leuk vindt. Sjef: “Vroeger deed ik dat al graag. Dan kwam ik thuis uit mijn werk bij de autospuiterij, zette ik Jeffrey voorop mijn fiets en reden we samen naar Rilland-Bath, waar we vervolgens op de boot stapten naar de overkant met z’n tweetjes. Eenmaal aan de overkant namen we de boot weer terug en fietsten we weer naar huis. Heerlijk. Jeffrey was altijd een heel tevreden kind.” Leny: “Hoewel ze nu nog wel eens kunnen kibbelen samen hoor. Twee eigenwijze mannen naast elkaar…”
 
Vandaag viert het gezin de gouden bruiloft van Sjef en Leny. Dat dat nog niet zo vanzelfsprekend is, is de laatste jaren wel gebleken. Negen jaar geleden werd er bij Leny borstkanker ontdekt en moest haar borst worden geamputeerd. In diezelfde tijd volgde er ook prostaatkanker voor Sjef. Toch genazen ze beiden van de ziekte. Voor Jeffrey en schoondochter Shirley reden om zijn ouders te verrassen. Een tochtje op de Pannenkoekenboot in Rotterdam werd stiekem voor de twee geregeld, niet wetende dat daar ook Ina en Frans en Peter en Annemarie voor werden uitgenodigd. Leny: “Toen ik ze zag onder de Euromast in Rotterdam, begon ik te brullen. Alsof alles er even uitkwam. Ik vond het geweldig dat zij er waren.”
 
Maar helaas: vorig jaar bleek de kanker bij Leny weer actief en ditmaal uitgezaaid. Hoewel de prognose er niet best uitzag, zijn we inmiddels meer dan een jaar verder. Leny: “Je gaat dan wel bij elk klein dingetje stilstaan en het leven meer vieren. Ik ben ontzettend blij dat ik onze twee kleinkinderen nog geboren heb zien worden, Yindy 2,5 jaar geleden en Jay pas slechts drie maanden geleden.” En omdat het gezin extra reden heeft om het leven nu te vieren, organiseerden Jeffrey en Shirley op de verjaardag van Leny en Sjef, die toch al zo bijzonder is, een verrassingsfeest. Op 8 november verzamelden vrienden en familie van Sjef en Leny in de woning van Jeffrey en Shirley in Steenbergen. Sjef: “Als je dan binnenkomt en je hoort iedereen ‘Lang zullen ze leven’ inzetten… Ja, dan kijk je wel even gek op. Maar een mooier cadeau konden we niet krijgen.” Toch deden Jeffrey en Shirley er met een gezinsfotoshoot nog een schepje bovenop: mooie gezinskiekjes werden vastgelegd én verwerkt in een prachtig boekje.
 
Om extra te vieren dat Leny en Sjef het leven nog hebben, hebben zoon Jeffrey en Shirley iets moois voor ze in petto. Waar het gezin voorheen altijd naar de Bourgondiër ging als er iets te vieren valt, lukt dat nu omwille van Leny’s gezondheid niet meer. En dus heeft Jeffrey geregeld dat de Bourgondiër naar hen toe komt. Inclusief de vertrouwde placemats, servies et cetera. Bij hoge uitzondering. Daarnaast hebben verschillende familieleden, kennissen en vrienden een liefdevolle videoboodschap ingesproken zodat ze er tóch een beetje bij zijn. “Fantastisch!”, is het enige wat Sjef en Leny kunnen uitbrengen als ze horen wat ze te wachten staat. “We zijn er nog”, besluit Leny. “Dat is het allerbelangrijkste.”