Op 15 december start nieuwe dienstregeling en Bravoflex

BERGEN OP ZOOM –  (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Op zondag 15 december starten de nieuwe Arriva dienstregeling en de flexibele vervoerservice Bravoflex. In het nieuwe lijnennet worden de streeklijnen gebundeld met de huidige stadslijnen. De aanvullende vervoerservice moet het reizigers mogelijk maken in de gemeente van halte naar halte te reizen.

Er gaat het nodige veranderen. Alleen de route van lijn 25 (Bergen op Zoom station – Bergse Plaat) blijft ongewijzigd. Wél rijden de bussen in de avond een uurdienst in plaats van een halfuurdienst.

Stadslijn 22 vervalt, met als alternatief de streeklijnen 111 en 112. Lijn 111 gaat dezelfde route rijden als lijn 112, waardoor er overdag ieder half uur een bus naar het Bravis Ziekenhuis rijdt.

Stadslijn 23 vervalt ook. Alternatief is lijn 310 over de Burgemeester Wittelaan. Deze rijdt alle dagen, vanaf het station via de Burgemeester Wittelaan naar Halsteren, Steenbergen, Dinteloord en Rotterdam. Zaterdagavond vertrekken de laatste ritten een uur later. Lijn 111 is aan de oostzijde van de wijk Meilust ook een alternatief. Die lijn rijdt elk uur, op werkdagen en alleen overdag, over de Marconilaan met een halte nabij de Ravelstraat.

De bestaande lijn 105 en de nieuwe lijn 106 rijden op werkdagen overdag gezamenlijk elk half uur tussen Bergen op Zoom, Hoogerheide en Ossendrecht, Postbaan. Lijn 105 rijdt elk uur door naar Ossendrecht, Dorp en lijn 106 rijdt elk uur rechtstreeks naar Putte. Tijdens de spits rijden deze lijnen via halte Aviolandalaan. In de avonduren en het weekend blijft lijn 105 naar Putte via Ossendrecht dorp rijden.

Lijn 104 rijdt alleen in de spitsuren tussen Bergen op Zoom en Hoogerheide en rijdt dan via het Bravis Ziekenhuis. Tussen Hoogerheide en Roosendaal wijzigt de route niet. In de ochtendspits, tijdens het drukste uur, gaat lijn 104 elk half uur naar Roosendaal rijden.

Scholierenlijn 110

Er wordt een nieuwe scholierenlijn geïntroduceerd. Lijn 110 rijdt zonder overstap, vanuit de regio, naar zoveel mogelijk voortgezet onderwijs instellingen in Bergen op Zoom, Hoogerheide en Ossendrecht. Van Dinteloord – Steenbergen – Bergen op Zoom – Hoogerheide – Ossendrecht Postbaan v.v. ieder half uur in de spitsturen en in de ochtendspits nog frequenter. Ook starten enkele ritten in de ochtend in Putte en Ossendrecht Dorp.

Introductietarief nieuwe vervoerservice

Bravoflex is een flexibele vervoerservice, op afroep, voor inwoners van en bezoekers aan Bergen op Zoom. Kleine busjes rijden van 07.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 08.00 tot 18.00 uur. Ritten zijn eenvoudig online te reserveren maar kunnen ook telefonisch besteld worden, minimaal 30 minuten en maximaal een maand van tevoren. Online betalen reizigers met iDeal, maar de rit kan in de bus bij de chauffeur ook betaald worden met de pinpas of OV-chipkaart. De introductie gaat gepaard met een voordelig introductietarief, van € 1,50 voor een rit van/naar station Bergen op Zoom of een reis van halte naar halte of halte/station binnen Bergen op Zoom. De busjes zijn toegankelijk voor een rolstoel.

Halsteren en Lepelstraat

Streeklijn 111 krijgt een andere route en rijdt vanaf 15 december niet meer door de kernen Halsteren en Lepelstraat. Reizigers kunnen voortaan gebruik maken van de lijnen 310 en 110, die vaker rijden, ook ’s avonds en in het weekend. Reizigers uit Lepelstraat die niet willen of kunnen fietsen naar de dichtstbijzijnde halte in Halsteren (halte Molenplein) kunnen vanaf 15 december tegen OV-tarief met de deeltaxi naar deze halte reizen. Voor ouderen en mensen met een beperking uit Halsteren en Lepelstraat is ook de bestaande Plusbus een goed alternatief.

Deelfietsen

In het voorjaar van 2020 wordt hier Bravofiets geïntroduceerd: een netwerk van 100 deelfietsen. Er komen circa 10 uitgifteplaatsen met elk (maximaal) 10 fietsen. Die zijn handig voor bezoekers van Bergen op Zoom maar ook inwoners en forenzen kunnen hier straks tegen een vergoeding gebruik van maken.

Pilot gedeelde mobiliteit

‘Gedeelde mobiliteit Bergen op Zoom’ is een gezamenlijk initiatief van provincie Noord-Brabant en Arriva, in overeenstemming met gemeente Bergen op Zoom. In de nieuwe provinciale Visie op Gedeelde Mobiliteit is voor flexibele vervoerssystemen een belangrijke rol weggelegd. De resultaten van de proef worden ook gebruikt om te bepalen of deze opzet geschikt is om breder toe te passen.

Meer informatie en alle wijzigingen zijn voor reizigers gemakkelijk terug te vinden in de reisplanners en via arriva.nl/dienstregeling en via bravoflex.info/bergenopzoom.

Afbeelding (uitsnede) Mystic Art Design, via Pixabay