Open Monumentendag-weekeinde start in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom is dit jaar het decor voor de aftrap van de Open Monumentendag, zaterdag 12 en zondag 13 september, met 'Kunsten in de Monumenten'. Het tweede weekeinde van september is dé gelegenheid om te beleven hoe bijzonder het is wanneer erfgoed, muziek, theater, dans, film, kunst en cultuur elkaar ontmoeten. De monumentale panden, de smalle straatjes, oude pleintjes, prachtige landgoederen en landelijke omgeving vormen hiervoor een uniek decor.
 
Op 12 en 13  september is er in de vele monumenten van Bergen op Zoom van alles te beleven. Onder de naam 'Kunsten in de Monumenten' vormen muziek, dans, beeldende kunst, theater en historie een verrassende toevoeging aan het evenement dat jong en oud aanspreekt. Het landelijke thema voor 2015 is ‘Kunst & ambacht’. Met dit thema staan dit weekend zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal.
 
Beleef Bergen op Zoom

Tijdens Kunsten in de Monumenten zijn er vele activiteiten: zo is er een ambachtenmarkt op de Grote Markt waar hedendaagse kunst vermengd wordt met soms eeuwenoude ambachten. Of een archeologische stadswandeling in het centrum van Bergen op Zoom.

De kunstenaars van Arsis gebruiken het thema Kunst en ambacht voor hun kunstwerken oa in het Havenkwartier. Verhalen van de weervisserij hoor je in restaurant Visj. Verder zijn er rondleidingen in de Grebbe en vele activiteiten in De Maagd en Het Markiezenhof. Bezoekers zijn bij veel particuliere monumentale woningen welkom. Kortom: de meest uiteenlopende kunstvormen brengen het prachtige erfgoed op de Brabantse Wal tot leven.

Wethouder Arjan van der Weegen, portefeuillehouder cultureel erfgoed: “Erfgoed is en blijft van grote waarde voor onze samenleving. Tijdens Kunsten in de Monumenten voegen wij het element ‘kunst’ toe aan ons erfgoed. We verbinden daarmee als het ware kunst, cultuur, mens, monument en ambacht met elkaar.”
 
Powerhorse

Een spraakmakend nieuw onderdeel is Powerhorse op Fort de Roovere (Halsteren). Verder zijn er tal van activiteiten in de omliggende gemeenten van de Brabantse Wal, waarmee Bergen op Zoom nauw samenwerkt.

Voor meer informatie over het landelijke Open Monumentendag-weekeinde 2015, klik hier

Voor meer informatie over de activiteiten van Kunsten in de Monumenten, in Bergen op Zoom en op de Brabantse Wal, klik hier

Bron: gemeente Bergen op Zoom