Opnieuw betonrot in Doel: Bergse politiek voor actie naar Antwerpen

De kerncentrale van Doel is opnieuw betonrot geconstateerd. (Tekst: Han Verbeem, foto: Chris van Klinken)

BERGEN OP ZOOM / DOEL – Het nieuws dat de Belgische nucleaire toezichthouder opnieuw betonrot heeft geconstateerd in Doel, ditmaal in de reactor Doel-4, komt bij het Bergse raadslid Evert Weys (GWBP) helaas niet als een verrassing. "Het bevestigt maar weer hoe onveilig deze nucleaire installatie is", zo verzucht hij.  Weys gaat de Bergse politiek optrommelen om gezamenlijk actie te voeren bij de anti-Doel demonstratie in Antwerpen, op zondag 7 oktober. "Vandaag heb ik de fractievoorzitters hierover benaderd", aldus Weys. Er zijn inmiddels al aanmeldingen binnen. De demonstratie is een initiatief van een aantal Belgische organisaties, vanwege de komende gemeenteraadsverkiezingen aldaar.

De betonrot is recentelijk geconstateerd bij de plafonds in een aantal bunkers van zowel Doel-4 als ook Tihange-2, die dateren uit de jaren '70 en '80. Volgens Fanc zouden de nucleaire gedeelten van beide kerncentrales echter niet in gevaar zijn. De bouwtechnische mankementen zijn ondekt nadat eerder betonrot was aangetroffen bij Doel-3 en Tihange-3; mede hierdoor is besloten ook overige delen van de installaties te inspecteren. Betonrot onstaat als de ijzeren bewapening van spanbeton gaat roesten, meestal onder invloed van water en lucht. Doordat het roest gaat uitzetten, breekt het beton en verzwakt de constructie.

Commissaris van de Koning

De Bergse politiek is al geruime tijd bezorgd over de onveiligheid van de zwaar verouderde kerncentrale van Doel. Raadslid Evert Weys is daarbij de verwoorder van de kritiek binnen de regio en mede onder zijn initiatief is enkele maanden geleden het initiatief genomen voor een online platform, waar maatschappelijke organisaties elkaar kunnen vinden. Voor Weys is de recente constatering van betonrot een extra aanleiding de kwestie-Doel hoog op de agenda te plaatsen bij het overleg met Wim van de Donk. Begin oktober heeft de Commissaris van de Koning een al ingepland overleg met de Bergse fractievoorzitter over regionale kwesties.