‘Ou est Catan? Ici? Parbleu!’

BERGEN OP ZOOM – In het kader van de Brede Aanpak Binnenstad kondigde de gemeente enkele weken terug aan met een flink aantal mensen op een spreekwoordelijke ontdekkingsreis te gaan. De zoektocht, 'Expeditie Catan' genaamd, moet leiden tot een nieuw en liefst eensluidend scenario dat de stad een eigen, vermarktbare indentiteit geeft. Donderdagavond gaf de Stichting Vastenavend op ludieke wijze aan vooralsnog wat bedenkingen te hebben bij die aanpak.

Bij de introductie van de expeditie, in stadsschouwburg De Maagd, was de opkomst groot. Er hebben zich ook veel mensen opgegeven om een rol te vervullen in de zoektocht. Toch reageerde niet iedereen onverdeeld enthousiast op het Catan-plan. Met name in het culterele veld zijn er wel op z'n minst vragen. Kunnen we onze eigen koers blijven varen? Gaat straks alles op elkaar lijken? Houden we de regie over waar we als organisatie voor staan? Dat zijn voorbeelden van de vragen die spelen.

Nog geen revolutie

Voor de Stichting Vastenavend was het een reden om op ludieke wijze de wethouder hier eens op te wijzen. Heel symbolisch, op de Franse nationale feestdag quatorze juillet (14 juli), verscheen een delegatie van de stichting als Franse afgevaardigden voor de pui van het Oude Stadhuis. Er werden kreten geslaakt als 'Ou est Catan?' (Waar is Catan?) en wethouder Arjan van der Weegen kreeg een Franse rozet opgespeld. Of het tot net zo'n revolutie leidt als in 1789 te Frankrijk, is de vraag. Aan de glimlach van de wethouder te zien valt het mee, maar het signaal is gegeven. Ludiek, maar toch. Het wordt een spannende reis die menigeen op de voet gaat volgen.

We kwamen dit filmpje op Facebook tegen, gemaakt door Sonja Marcus Geldhoff: