Oud-wethouder Adriënne Veraart (PvdA) overleden

BERGEN OP ZOOM – Oud-wethouder Adriënne Veraart (PvdA) is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden. Zij was geruime tijd ernstig ziek. Adriënne werd in Bergen op Zoom vooral bekend vanwege haar wethouderschap in de periode tussen 2006 en 2010. In de jaren '90 was ze voor haar partij enkele jaren raadslid en tevens fractievoorzitter; een rol die ze na haar wethouderschap opnieuw korte tijd zou vervullen. In 2011 nam ze afscheid van de Bergse politiek. Ze gold als politiek daadkrachtig en onverzettelijk, en tegelijk als een warm en hartelijk persoon met een sterk sociaal rechtvaardigheidsgevoel.

Adriënne Veraart, geboren in 1955 en fysiotherapeut van beroep, was wethouder in de hoogtijdagen van de Bergse PvdA. Met zeven raadszetels behaalde haar partij een monsterzege bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006. De PvdA kwam met twee wethoudersposten in de coalitie en zij kreeg de sociale portefeuille, waarbij ze vooral verantwoordelijk was voor de invoering van de gemeentelijke zorgtaken vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Daarbij wist ze in haar daadkracht respect af te dwingen bij haar politieke voor- en tegenstanders. 

Strijdbaar tot het laatst

Ondanks haar succesvolle beleid bleef het wethouderschap echter bij één termijn. Bij de verkiezingen in 2010 verloor haar partij drie raadszetels. De partij bleef deel uitmaken van de coalitie maar moest een wethouderspost inleveren; zij keerde vervolgens terug in de Bergse gemeenteraad. Als fractievoorzitter bleef ze nog anderhalf jaar politiek actief en manifesteerde zich als voorvechtster van het sociaal beleid. Het raadslidmaatschap ervoer ze als een stap terug, waarbij ze zich -zoals ze het zelf verwoordde- "als een vis in een kom met te weinig water" voelde. Uiteindelijk besloot ze in het najaar van 2011 te stoppen. Adriënne Veraart bleef echter strijdbaar, ook na haar politieke loopbaan, en zette zich tot het laatst toe actief in voor de strijd tegen borstkanker.

In 2015 verscheen de reportage 'Het boek is nog niet uit' van de Borstkankervereniging Nederland (zie hieronder), waarin drie vrouwen vertellen over het leven met uitgezaaide borstkanker. De reportage is tot stand gekomen naar een idee van Adriënne Veraart.