Personeel Sabic houdt werkonderbreking voor nieuwe cao

BERGEN OP ZOOM – Een deel van het SABIC personeel legt vrijdag voor enkele uren het werk neer tijdens een actie voor een betere CAO. Dat meldt vakbond FNV in een bericht op de eigen website. Het gaat om een werkonderbreking met een verlengde lunch, die tweeënhalf uur duurt.

Het is de eerste actie bij de Bergse vestiging van de het internationale bedrijf, meldt de FNV, daarmee de suggestie wekkend dat het hier mogelijk niet bij blijft. Inzet is de CAO van de werknemers. Er wordt een loonsverhoging van vijf procent geëist en er moeten maatregelen komen om de werkdruk te verminderen. SABIC heeft drie procent aangeboden en blijft vooralsnog bij dat percentage.

Drammen

FNV-bestuurder Paul Smink betitelt het feit dat de werkgever vooralsnog niet meer wil bieden “drammen door dezelfde prak op te warmen”. Er wordt genoeg verdiend door het bedrijf, stelt de vakbond, dus is het tijd voor actie voeren. Volgens het bericht maakte SABIC twee jaar achtereen 78.000 dollar winst per werknemer.

Maar het gaat niet alleen om geld, ook de werkdruk is een punt. Er zou een zogeheten ‘generatiepact’ moeten komen dat oudere werknemers de kans biedt eerder te stoppen en jonge mensen juist kansen biedt. Daarnaast wil de bond meer rechtszekerheid voor uitzendkrachten. Die zouden na negen maanden een vast contract moeten krijgen. De bestreden CAO geldt voor ongeveer 900 werknemers. Toeval of niet: Een dag later staan medewerkers van SABIC in De Zeeland met een stand om nieuwe collega's te werven.

Bron: FNV / Stockfoto (uitsnede): Pixabay / Niek Verlaan