Philip Morris maakt nieuwe start met 70 extra banen

BERGEN OP ZOOM – Philip Morris Holland (PMH) gaat weer investeren in de locatie Bergen op Zoom. De nu deels leegstaande sigarettenfabriek wordt vernieuwd en biedt vanaf 2018 plaats aan 70 nieuwe medewerkers: daarvoor gaat PMH in totaal 65 miljoen euro investeren in nieuwe twee productielijnen voor de productie van halffabricaten: speciale tabak die wordt verwerkt in 'HeatSticks' via de zogeheten iQOS-technologie. Dat heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

Naar verwachting zullen de nieuwe productielijnen operationeel zijn in 2018, zo meldt PMH in een verklaring. "Dit zou 70 banen kunnen opleveren. De voorbereidingen voor de installatie van de productielijnen zullen op zeer korte termijn van start gaan." Na het stopzetten van de sigarettenproductie in april 2014 heeft Philip Morris de site in Bergen op Zoom benut voor logistieke activiteiten en de productie van halffabricaten, inclusief vloeistoffen ten behoeve van elektronische sigaretten. Op dit moment biedt Philip Morris in Bergen op Zoom werkgelegenheid aan 187 mensen. Daarnaast wordt werkgelegenheid geboden aan ongeveer 250 mensen via derde partijen.

'Laag risicoprofiel'

Het Amerikaanse moederbedrijf, Philip Morris International (PMI), investeert volop in iQOS-rookwaar met een naar eigen zeggen 'laag risicoprofiel'. De hightech-sigaretten zijn reeds op de markt gebracht in Japan en in een aantal steden in onder meer Zwitserland, Italië en Portugal. "PMH is verheugd dat het moederbedrijf een belangrijke rol ziet weggelegd voor haar site in Bergen op Zoom om aan de groeiende internationale vraag naar het nieuwe product te kunnen voldoen", zo meldt het bedrijf. "Het ontwikkelen en op de markt brengen van producten met een verminderd risicoprofiel is een absolute topprioriteit voor PMI."

Overstappen

Het is de ambitie van het bedrijf om alle volwassen rokers die niet willen of kunnen stoppen met roken over te laten stappen naar iQOS-rookwaar. Philip Morris verricht naar eigen zeggen 'uitvoerig wetenschappelijk onderzoek' om het verlaagd risicoprofiel van de door haar ontwikkelde RRPs vast te stellen. Dit onderzoek zou in 'een vergevorderd stadium' verkeren, aldus PMH.