Plasterk: ‘Wat jammer van al die leegstand!’

Burgemeester Frank Petter leidt minister Ronald Plasterk rond door het stadcentrum, op weg naar het Markiezenhof waar de bewindsman een gesprek heeft over met beleidsambtenaren.

BERGEN OP ZOOM – Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) keek maandagmiddag zijn ogen uit in de Bergse binnenstad. "Fantastisch!", zo omschreef hij in één woord het stadcentrum. "Het is echt een 'triple-A' locatie. U zit hier op goud", sprak hij bij zijn werkbezoek -die overigens in het teken stond van identiteitsfraude en -bestrijding. De minister was zichtbaar onder indruk van de statige Hoogstraat, de Grote Markt met de Peperbus, de historische winkelstraten én natuurlijk het laat-middeleeuwse Markiezenhof. Eén minpunt was er wel: "Wat jammer van al die leegstand. Daar moet écht iets aan gebeuren!"

De bewindsman sprak zijn waardering uit over de historische en culturele uitstraling van de stad en benadrukte de kansen. "Natuurlijk, alle gemeenten hebben met leegstand te maken maar het is zó zonde om dat ook hier te zien", zei hij. Het deed hem dan ook goed dat de aanpak van de leegstand een 'hot item' is in de Bergse politiek en prioriteit heeft.

Markiezenhof

Bij zijn ontvangst in Bergen op Zoom kreeg de minister ook een korte rondleiding langs de kunstwerken en schilderijen. Burgemeester Petter vertelde over de legendarische Jan II van Glymes ('metten lippen') en overige adelijke bewoners die het stadspaleis door de eeuwen heen hebben bewoond. Directeur Cees Meijer van het Culuurbedrijf gaf daarbij uitleg over de bouwkundige historie van het Markiezenhof. Minister Plassterk keek bewonderend naar de monumentale Christoffelschouw. "Een meesterwerk van beeldhouwer Rombout Keldermans", zo verduidelijkte Meijer. Als herinnering aan het werkbezoek kreeg de minister een toepasselijk boek mee, over de geschiedenis van de stad.

Symposium

Overigens is de leegstand binnenkort een actueel thema, tijdens de uitreiking van de nieuwe BNG Erfgoedprijs op 17 maart. Deze  heeft plaats in schouwburg De Maagd met aansluitend een symposium over leegstand in historische binnensteden.

Tekst: Han Verbeem / Foto: Mireille Hoetelmans