Politie controleert autoverkeer op fout rijgedrag

BERGEN OP ZOOM – Dinsdagochtend hebben onopvallende surveillancevoertuigen van de politie in het district De Markiezaten verkeerscontroles uitgevoerd in het kader van het project ‘Afleiding’. Daarbij controleerden de agenten in de regio rondom Bergen op Zoom de automobilisten en verkeersdeelnemers op fout rijgedrag. Zo zijn in totaal elf bekeuringen uitgeschreven voor het niet-handsfree bellen. Verder zijn er tientallen waarschuwingen gegeven voor het niet of onjuist voeren van de autoverlichting. Ook is vijf keer een bekeuring uitgeschreven voor het niet dragen van de veiligheidsgordel en twee vrachtwagenchauffeurs zijn op de bon geslingerd omdat zij het inhaalverbod voor vrachtwagens negeerden.

"De automobilisten zijn erop attent gemaakt dat deelname aan het verkeer al ingewikkeld genoeg is", zo laat de politie weten. "Men moet op zoveel zaken tegelijk letten. Als daar óók nog het gebruik van je telefoon bij komt, dan is de kans heel groot dat je fouten gaat maken. Het is niet moeilijk om te bedenken dat het maken van een fout in het verkeer fatale gevolgen kunnen hebben."

'Schakel handmatig dimverlichting in'

Verder zijn er heel veel waarschuwingen gegeven door de agenten omdat automobilisten hun verlichting niet op de juiste manier voerden, zo laat de politie weten. "Dinsdagochtend mistte het namelijk en veel bestuurders voerden alleen de verlichting aan de voorkant van hun auto. Uiteraard is dat erg gevaarlijk in dit soort weersomstandigheden." Uit gesprekken met de automobilisten bleek dat het geen bewuste actie was, maar dat veel bestuurders niet weten dat de automatische verlichtingssensor van hun auto alleen de dagrijverlichting inschakelt. "Die zit alleen aan de voorkant van de auto. De achterverlichting gaat dus niet automatisch aan." Daarom waarschuwt de politie de bestuurders om alert te zijn op de verlichting: "Helemaal bij mistig weer is het belangrijk dat u de verlichtingsschakelaar in de auto handmatig omzet naar dimverlichting, dan branden zowel de voor- als de achterlichten", zo is het advies van de politie aan eenieder die met dit donkere weer de weg opgaat. "Op die manier bent u stukken beter zichtbaar voor de overige weggebruikers. Veiliger voor u én ook voor hen!"

Bron: Politie RE Zeeland-West-Brabant