Politie controleert gebruik smartphone vanuit touringcar

NOORD-BRABANT / ZEELAND – Het is een van de grootste ergernissen in het verkeer en het is ook nog eens heel gevaarlijk: het gebruik van smartphones achter het stuur. Om die reden controleren de politie-eenheden Zeeland-West Brabant en Oost-Brabant van april tot september extra op afleiding tijdens het rijden. Dat doen zij op een bijzondere maar effectieve manier; vanuit een touringcar.

In een aantal andere provincies wordt al zo gecontroleerd en hebben inmddelsd honderden weggebruikers hebben een boete op de deurmat gevonden. Vanaf deze maand wordt ook in Zeeland en Noord-Brabant zo gewerkt.

In een touringcar zit je hoog, meldt de politie. Daardoor is het goed mogelijk om in auto’s kijken en bovendien ook vrachtwagenchauffeurs te controleren. De bus wordt gevolgd door agenten in onopvallende auto’s en op motoren. Als de waarnemers vanuit de bus een chauffeur met een smartphone bezig zien achter het stuur, geven zij dit door, Vervolgens wordt de overtreder staande gehouden en bekeurd.

Bewustwording

Naast een bekeuring krijgt de bestuurder ook uitleg over het gevaar dat het gebruik van de smartphone achter het stuur met zich meebrengt. Het gebruik van een mobiele telefoon heeft een negatieve invloed op het rijgedrag en ook zeker op de reactiesnelheid. De touringcar rijdt verspreid over de controleperiodedoor heel Zeeland en Brabant. Uiteraard wordt tijdens deze controles tevens opgetreden tegen andere geconstateerde verkeersovertredingen.

Rij MONO

De Politie houdt deze controles om de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal slachtoffers in het verkeer te verminderen. Het project sluit aan bij de landelijke verkeerscampagne tegen afleiding in het verkeer ‘Rij MONO’. Het doel van de MONO-campagne is om fietsers en automobilisten tijdens het rijden geen sociale media te laten gebruiken. Dit kan onder andere door een speciale app te installeren die voorkomt dat berichten binnenkomen tijdens het sturen.

De campagne richt zich ook op  mensen die bestuurders een bericht sturen. Dit vanuit de gedachte: als je weet dat iemand onderweg is, stuur dan geen berichten. De boodschap van de campagne is: ‘Rij zonder afleiding. Rij MONO, ga ongestoord onderweg’.

Achtergrond

Het aantal verkeersdoden en ongelukken in het verkeer is de afgelopen jaren toegenomen. In 2017 daalde het totale aantal verkeersdoden iets, maar in dat jaar zijn er voor het eerst meer dodelijk verongelukte fietsers dan automobilisten. Een van de oorzaken die hierbij een rol spelen is afleiding. Vooral de combinatie van sociale media en verkeer is een ‘nieuwe’ en gevaarlijke ontwikkeling. De overheid wil het gebruik van sociale media in het verkeer verminderen en tegengaan. De MONO-campagne is hier een onderdeel van.

Voor meer informatie over de campagne ‘Rij MONO’ klik je op deze link.

Bron en foto: Politie.nl