Politie en instanties waarschuwen voor illegaal vuurwerk

BERGEN OP ZOOM – Het einde van het jaar 2015 nadert het einde. Veel mensen gaan zich opmaken voor een gezellige jaarwisseling met familie, vrienden en kennissen. Het nieuwe jaar wordt dan weer ingeluid met een hoop vuurwerk wat de lucht ingaat. Ook de politie, gemeente en WijZijn (voorheen stichting Aanzet) proberen de jaarwisseling, in samenwerking met de buurtpreventieteams, zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.
 
Stichting WijZijn is november al begonnen met vuurwerkvoorlichtingen op basis- en middelbare scholen. Tijdens de voorlichtingen worden de jongeren geattendeerd op de gevaren van vuurwerk. Helaas is er ook dit jaar weer veel illegaal vuurwerk in omloop. Bij de meldkamer van de politie komen dagelijks meldingen binnen van het te vroeg afsteken van vuurwerk.

Cobra's

Hierbij gaat het om vaak om harde knallen die veroorzaakt worden door het afsteken van Cobra’s. Cobra’s behoren tot het illegale vuurwerk en kunnen voor grote schade zorgen. Er zijn ook namaak Cobra’s op de markt die zeer instabiel en daardoor erg gevaarlijk zijn. Veel van deze Cobra’s lijken blindgangers maar komen dan na enkele minuten toch nog tot ontploffing. De politie waarschuwt voor het vele illegale gevaarlijke vuurwerk wat in omloop is. Vooral de Cobra’s, Sharks en Shells zijn zeer gewild bij de jeugd. Het is vaak dit vuurwerk dat voor letsels, grote vernielingen en schades zorgt.
 
Vuurwerkoverlast? Bel de politie

Het is belangrijk dat u vuurwerkoverlast meldt via het 0900-8844 nummer van de politie, zo merken de instanties op. Dagelijks analyseert de politie alle ontvangen informatie zodat de inzet van politie, BOA’s (Buitengewone Opsporingsambtenaren), het Flying team (WijZijn) en de buurtpreventieteams hierop afgestemd kan worden.
 
Politie Bergen op Zoom

De politie heeft dit jaar al meerdere malen grote hoeveelheden illegaal vuurwerk in onze gemeente in beslag genomen. Dit betrof allemaal zeer gevaarlijk vuurwerk.
 
Opslag, handel en transport van illegaal vuurwerk

Wie denkt te weten waar vuurwerk opgeslagen of verhandeld wordt, wordt opgeroepen dit te melden bij de politie. Ook kunnen mensen verlast melden: als zij zich onveilig voelen omdat ze het vermoeden hebben dat er in hun omgeving illegaal vuurwerk in woningen wordt opgelagen, verhandeld of vuurwerkbommen worden gemaakt. Vuurwerkoverlast kan rechtstreeks gemeld worden bij de politie of via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000)

Bron: Gemeente Bergen op Zoom