Politie waarschuwt voor nepagenten

BERGEN OP ZOOM / WEST-BRABANT – Politieteam Bergen op Zoom heeft een waarschuwing doorgestuurd gekregen van de collega's in Etten-Leur. Er zijn oplichters actief in de regio, die zich voor doen als agenten en ze halen babbeltrucs uit.

Zondag 21 juli hebben twee nepagenten in Etten-Leur aangebeld bij een woning. Zij waren gekleed in een polo met en gele bies en deden zich voor als politieagenten. Uit onderzoek is gebleken dat ze dit niet waren. Oplichters weten dat veel mensen onder de indruk raken van een uniform en maken daar dankbaar misbruik van. Daarom verkleden ze zich als agent en halen op die manier onder andere babbeltrucs uit.

De politie vraagt iedereen alert te zijn en verdachte situaties te melden. Hieronder een paar tips om echte politiemensen te herkennen.

  • Politieagenten die op straat werken, hebben een operationeel uniform. Dit uniform is donkerblauw met felgele strepen. Speciale groepen, zoals de motorpolitie, de bereden politie en de verkeerspolitie, dragen reflecterende, gele jassen. Het uniform met een blauwe broek, wit overhemd, een stropdas en een officiële pet of een hoedje wordt nog gebruikt door politiemensen die niet op straat werken.
  • De uitrusting van een politieagent bestaat uit het volgende: pepperspray, wapenstok, portofoon en mobiele telefoon, dienstwapen, handboeien en politielegitimatiebewijs.
  • Politieagenten legitimeren zich aan de hand van een politielegitimatiebewijs. Hierop staan onder andere hun naam, functie en een foto van de agent. Een echt politielegitimatiebewijs is aan een aantal punten te herkennen. Zo'n bewijs is in het geval van een hoofdcommissaris ondertekend door de hoofdcommissaris zelf en door de burgemeester. Het politielegitimatiebewijs van overige politieagenten wordt ondertekend door de betreffende agent en de politiecommissaris of een andere ambtenaar die door de commissaris is aangewezen.
  • Een ander herkenningspunt is het politielogo dat over de pasfoto op het politielegitimatiebewijs is verwerkt. Dit logo is zilver en glimmend.
  • Een politieagent in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren maar als je ernaar vraagt moet hij zijn politielegitimatiebewijs wel tonen. Als een 'agent in burger' vertelt van de politite zijn, moet hij of zij wél uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.

Vertrouw je een situatie niet. Bel dan even met 0900-8844 en vraag het na. Ga in ieder geval niet in op vragen om geld of goederen.

Afbeelding van Alexas_Fotos via Pixabay