Politiek belooft Jeugdraad beterschap over duistere Steenbergseweg

HALSTEREN – Woensdagavond stapte een delegatie van de Bergse politiek, samen met de Jeugdraad, op de fiets om met eigen ogen te aanschouwen hoe gevaarlijk de Steenbergseweg in Halsteren voor fietsers is. Op het glibberige en onverlichte pad, vaak niet meer dan enkele stoeptegels breed, is één onverhoedse inhaalbeweging al genoeg om in de berm of op de autorijbaan te belanden. "Levensgevaarlijk. Het is goed dat er nu eens eindelijk naar gekeken wordt."

Het moment had niet toepasselijker kunnen zijn; op deze druilerige januariavond, tussen zeven en acht uur, waagde het gezelschap zich over het duistere fietspad langs de doorgaande weg. Op dat moment was het nog rustig maar op doordeweekse dagen passeren er 's morgens honderden jonge fietsers op weg naar school. Reden waarom de Jeugdraad het probleem heeft aangekaart bij de politiek. Op initiatief van CDA-raadslid Annette Stinenbosch was er een 'schouw' voor beleidsmakers. Wethouders Yvonne Kammeijer en Patrick van der Velden waren erbij, samen met de beleidsamtenaren Peter Bogers en Cor Verbruggen. Ook diverse gemeenteraadsleden, evenals leden van de Dorpsraad Halsteren en de Fietsersbond, maakten deel uit van het gezelschap.

Uitstekend initiatief

Al gelijk werd duidelijk waar de 'knelpunten' bij de Steenbergseweg liggen: de onoverzichtelijke verkeerslichten bij de kruising met de Wouwseweg, het hobbelige wegdek en de slechte verlichting op het deel tot aan de Eendrachtsweg, richting Steenbergen. Ook kwam ter sprake dat de verkeerslichten bij de Wouwseweg/Schoolstraat beter vervangen kunnen worden door een ronde, zoals al bij de Grondmolen is gebeurd. Volgens Stinenbosch is daarvoor mogelijk provinciaal geld beschikbaar. Tenslotte is de provinciale weg enkele jaren geleden overgedragen aan de gemeente, na de voltooiing van de A4.

Aanpakken

Na afloop is er nog nagepraat over de 'schouw' in het Halsterse wijkcentrum De Wittenhorst. Daarbij hebben de lokale beleidsmakers toegezegd de onveilige situaties verder onder de loep te nemen. "In het kader van de beeldvorming over de problematiek vond ik dit een uitstekend initiatief", zegt wethouder Kammeijer na afloop. "Goed voorbereid door de Jeugdraad en ondersteund door gemeenteraadslid Annette Stinenbosch." Laatstgenoemde is ook zeer te spreken over de opkomst. De bal ligt nu bij het college, het wachten is nu op een concreet voorstel voor de aanpak van de weg.

Fotobijschrift: na afloop van de fietstocht ging de Jeugdraad in gesprek met de politici, in wijkcentrum De Wittenhorst. Veel raadsleden waren danig geschrokken van de onveilige verkeerssituatie.

Zie ook de website van de Jeugdraad over de onveilige Steenbergseweg