Première van eerbetoon aan Queen tijdens Krabbenfoor

BERGEN OP ZOOM – Een mooie primeur voor de Krabbenfoor 2017. De gloednieuwe band Crazy Little Things treedt dan voor het eerst op, met twee sets van ongeveer een uur ieder. Een soort ‘Greatest Hits’ van één van de populairste bands ooit. Queen is helemaal terug, van nooit echt weggeweest.

Afgelopen week ging een filmpje viraal waarop in het Engelse Hyde Park, net voor een concert van de Amerikaanse punkband Green Day, 65.000 fans de Queen-hymne Bohemian Rhapsody woord voor woord meezong. "Het zegt wat over de impact van de muziek van Queen", alsdus de Bergse toetsenman Marijn van den Branden.

Samen met zanger Marijn Geluk, drummer Jean-Paul Heck, bassist Frank Dries en de Oudenbossche gitarist Jeroen Lips richtte hij Crazy Little Things op. Muziekjournalist Heck vertelt: “Marijn en ik zijn echte Queen-nerds, eigenlijk. Fans tot op het bot. Ik heb, op Freddie Mercury na, ook alle leden van de band al eens geïnterviewd. Met onze band 666 The Nighmare spelen we eveneens wat songs van die band. Nu gaan we een heel programma aan ze wijden. Best spannend.”

Kracht en overtuiging

Waarom dat zo spannend is voor doorgewinterde muzikanten? Heck: “Wat Queen maakte is zó gevarieerd! In stijlen, van rock tot burlesque, bijna kitschy soms. Meerstemmig en met drie ijzersterke zangers. Met een kracht en overtuiging bovendien die je niet zo maar evenaart. Wij willen echter zo dicht mogelijk bij het origineel komen. Da’s knap lastig, ook voor ervaren musici en zangers. We hebben er dus wat versterking bij gezocht.”

En die vonden ze ook, in gitarist Lars van Herel en zangeres Debby Zimmerman. Samen gaan ze een show van ongeveer twee uur wegzetten waarin alle hits voorbij komen. Maar ook voor daarna zijn serieuze plannen, vertelt Jean Paul: “Het blijft niet bij scoren met alleen de bekendste nummers. Al zijn die al moeilijk genoeg. Een lied als ‘Innuendo’ zet je niet zomaar even weg. Toch willen we voor de echte fans straks ook minder bekend werk, tracks van de albums, kunnen spelen. Het moet echt een eerbetoon worden.”

Wie dus een platte tribute band met plaksnorren en nageaapte pakjes verwacht, komt bedrogen uit. “We blijven gewoon onszelf”, stelt Heck. “Het moet gaan om de muziek. Die is van alle tijden gelukkig. Ook jonge mensen vinden die fantastisch. Aan ons de uitdaging het te brengen zoals het hoort.”

Het eerste optreden (de try-out) van Crazy Little Things vindt plaats op vrijdag 28 juli om 22.00 in café ’t Slik in Bergen op Zoom. Op zaterdag 29 juli concerteert de groep vanaf 22.00 uur tijdens de Krabbenfoor op Het Beursplein in Bergen op Zoom.

Foto: Jeroen Lips