Preview-opening educatieprojecten Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM – Zaterdagmiddag heeft Cees Meijer, directeur van het Cultuurbedrijf, de opening verricht van een 'preview-opening' van twee educatieprojecten: 'Voorbij IJdelheid' en 'Bergen op Zilver'. Kunstenaars, zilversmeden en scholieren hebben samen bijzondere objecten gemaakt die te zien zijn in de galerij van Het Markiezenhof.

Voorbij IJdelheid
Zeven leerlingen van middelbare scholen ’t Rijks, Roncalli sg en het Mollerlyceum, en acht kunstenaars van Stichting Arsis hebben de afgelopen maanden samengewerkt om maar liefst acht kunstwerken te maken. Deze werken zijn tot stand gekomen in opdracht van museum het Markiezenhof en horen bij de tentoonstelling ‘Voorbij ijdelheid. Zes eeuwen zilver in rond Bergen op Zoom’.
De duo’s kregen als opdracht om een kunstwerk te realiseren dat naast een link met zilver ook een link heeft met design. In de tentoonstelling met werken van de leerlingen en kunstenaars, is een grote diversiteit van materialen en media te zien.
Bergen op Zilver
Twee zilversmeden uit Bergen op Zoom zijn een samenwerking aangegaan met twee groepjes van vier leerlingen van ’t Rijks. Hun mooiste zelfgemaakte sieraden kun je bewonderen in de tentoonstelling.

Meijer vertelde trots te zijn. Om meerdere redenen. Natuurlijk vanwege de indrukwekkende resultaten die beide projecten opleverden. De kunstenaars van Arsis en de goudsmeden hebben zich, samen met de leerlingen, echt verdiept in de materie en dat is zichtbaar geworden. Hij beschouwt deze projecten als één van de eerste goed zichtbare resultaten van de Cultuurvisie, waar de gemeenteraad in 2013 om vroeg. Dat het even duurde vind hij niet raar. De invulling en uitvoering dient te gebeuren naast de reguliere taken van het Cultuurbedrijf. Het resultaat en de preview-opening worden gezien als de ultieme test voor wat betreft het realiseren van onderscheidende resultaten, voorvloeiend uit die opgestelde visie. Wat Meijer betreft is die missie geslaagd, met deze mix van educatie en innovatie, nota bene in ruimtes waar publiek daarvoor niet kwam. Hij nodigt iedereen uit dat te komen bekijken.

Meer goed nieuws

"Zilver is een mooie aanleiding om verhalen te vertellen", aldus de directeur. Over de stad en de streek. Storytelling dus, hét middel dat Bergen op Zoom in wil gaan zetten om aantrekkelijker te worden en beter op de toeristische kaart te komen. Zelf had Meijer ook nog een iets moois te melden. Hij sprak eerder deze week de hoofdconservator van het Rijksmuseum, die nog eens bevestigde dat Bergen op Zoom in het rijtje staat van vijf Nederlandse steden die collectie van het hoofdstedelijk museum ten toon mogen gaan stellen. Nog meer om trots op te zijn dus. "We vinden steeds meer vormen om onderscheidend te zijn, in de gemeente en ons Markiezenhof", sloot hij af, waarna hij de aanwezigen feliciteerde met het mooie resultaat van deze twee projecten.