ProefMei College Tour in IRS gebouw

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

Extra editie ProefMei van 5 tot en met 7 oktober

BERGEN OP ZOOM – ProefMei is altijd uit op een primeur! En dat is ook voor deze extra editie gelukt, met de ProefMei College Tour die plaats gaat vinden in het IRS gebouw. De achterliggende gedachte is simpel: Studenten hebben de toekomst en zijn onmisbaar voor innovatie, in samenwerking met ondernemers, organisaties en de overheid. Dat geldt voor alle sectoren, maar al helemaal voor agrofood. Want zonder innovatie en vernieuwing kan die wereld niet. Daarom staat het IRS-gebouw in Bergen op Zoom op vrijdag 5 oktober in het thema van de ontmoeting tussen onderwijs, ondernemers en bestuurders tijdens de Collegetour.

In het IRS-gebouw strijkt de ProefMei College Tour op de perfecte locatie neer. Dit wordt dé agrofoodbroedplaats van West-Brabant. In het indrukwekkende pand gaan studenten en bedrijfsleven elkaar ontmoeten, om samen te werken aan een duurzame toekomst. En dat is dan ook precies waar de ProefMei College Tour om draait: Verbindingen leggen, kennis delen en ideeën opdoen. Maar dan wel op een eigentijdse wijze.

Partners

De ProefMei College Tour is een samenwerking tussen de HAS Hogeschool, Hogeschool Zeeland en de Rabobank. Vanuit de HAS wordt die dag een college gegeven over het belang van eiwitten in ons voedsel. De Hogeschool Zeeland houdt een college over zeewier in combinatie met de Eetbare Oosterschelde.

Verspilling

Daarnaast heeft de ProefMei College Tour twee inspirerende sprekers aangetrokken. Europarlementariër Lambert van Nistelrooij heeft de portefeuille regionaal beleid, innovatie en interne markt. Hij komt daarover vertellen en maakt zijn opwachting samen met directeur van De Verspillingsfabriek, Bob Hutten.

Die ondernemer zet zich al jaren in om verspilling in de voedselindustrie tegen te gaan. En dat is nodig want alleen al in Nederland gooien we jaarlijks vijf miljard euro aan voedsel weg. Zijn uitgangspunt is simpel: producten die bestemd zijn als menselijk voedsel, moeten dat ook blijven. Ondanks het feit dat voedselresten verwerken tot veevoer of mest beter is dan weggooien, blijft het verspilling. Hutten komt zijn vooruitstrevende werkwijze uiteenzetten en vertelt over 'No Waste Policy'.

Ontmoeten, netwerken en natuurlijk genieten

Naast deze inspirerende lezingen en inhoudelijke discussies, staat ontmoeten tijdens deze dag centraal. Want werken aan de toekomst, dat doe je samen. Na de ProefMei College Tour vind aansluitend de opening plaats van ProefMei Celebrates Seafood. Drie dagen lang kan het publiek op Het Markiezenhof genieten van de Eetbare Oosterschelde en van zeevruchten en gerechten uit het Ierse Galway. ProefMei werkt samen met dit graafschap in het kader van het feit dat Noord-Brabant ‘Europese Regio van de Gastronomie 2018′ is.