ProefMei is meer dan een leuk feestje

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Het weer was mooi, het eten lekker, de pleinen van het Markiezenhof superdruk en de drank vloeide volop. ProefMei was dit jaar weer een groot succes. Maar: het culinair evenement is meer dan alleen een feest van eten, drinken en muziek, benadrukt voorzitter Dennis van Tilborg. "Het legt een verbinding tussen de viering van 75 jaar bevrijding, voedsel, duurzaamheid en innovaties uit onze regio."

Het evenement stond dit jaar in het teken van 75 jaar bevrijding. Tijdens de Businesstour, die zoals ieder jaar ook nu weer helemaal uitverkocht was, werd de Liberation Kitchen geopend. Hier bracht Roux Collectief Culinair gerechten die een connectie hebben met de jaren 40,-45, zoals chips van aardappelschil.

Brandnetels

Vrijdag werd de jaarlijkse Pop-up Tour gehouden, dit keer een Pré Liberation tour. Hierbij werden de gasten werden op een verrassingsconcert in de Theodorushaven, waarvan zij vanaf bootjes konden genieten. Ook tijdens de ProefMei Brunch was het Liberationthema duidelijk merkbaar. In de muziek van Kolpings Zonen, maar ook in het eten. Waar anders krijg je tijdens je brunch brandnetels en bloembollen voorgeschoteld?!

Klaproos pannenkoek

In de Franse tuin was tijdens ProefMei de HAS Hogeschool aanwezig. "Een mooie gelegenheid om mensen uit te leggen dat de studenten van het HAS al aanwezig zijn in Bergen op Zoom", zegt Suzanne Wierckx van het HAS. Zij is druk bezig om met bedrijven projecten op te zetten waar de studenten aan deel kunnen nemen. Bijzonder in de HAS-stand was de foodprinter. Leuk om te zien hoe daar draakjes van groene puree uit komen, maar vooral ook heel functioneel. Suzanne: "Als je er bijvoorbeeld wortelpuree in doet, print je iets dat eruit ziet als een wortel, smaakt als een wortel, maar wel lekker zacht en makkelijk eetbaar is. Ideaal bijvoorbeeld voor mensen met kauw-en slikproblemen."

Kinderen konden eveneens kennis maken met foodprinten en zelf pannenkoeken printen in de vorm van een klaproos, ansjovisje of een aardbei. Ook de Klasseboeren richtten zich tijdens ProefMei op kinderen en lieten zien waar het voedsel vandaan komt. Want waar komt melk nou eigenlijk vandaan en hoe groeit een appel? In de kas van het Suikerlab kon je zelf zien hoe die aardbei of paprika eigenlijk groeit.

Eiwit uit insecten

Wie meer wilde weten over innovaties en duurzaamheid kon terecht bij College on Tour, een onderdeel van ProefMei dat vrijdag in het Suikerlab gehouden werd. Een blik op de wereld achter ons voedsel. Over onderwerpen als 'nooit meer honger', de korte voedselketen en stadsmoestuinen. "Bijzondere innovaties, maar ook over de dillemma's die daarbij komen kijken", zegt Van Tilborg. "Heel leuk om daar eens dieper op in te gaan met sprekers, studenten, bestuurders en ondernemers."

Ed Nijpels

Het zijn onderwerpen waar ProefMei, de provincie Noord-Brabant en streekorganisatie de Brabantse Wal de komende tijd verder mee aan de slag willen. Agrofood, biobased. Termen waar misschien niet iedereen warm voor loopt. "Maar het zijn ontwikkelingen die voor iedereen belangrijk zijn", zegt de ProefMei voorzitter. "We weten allemaal dat we beter wat minder vlees kunnen eten, maar waar haal je dan je eiwitten vandaan? Zijn plantaardige eiwitten en insecten een vervanger? Dat zijn de vragen van de toekomst en als culinair evenement willen we daar ook aandacht aan besteden. Daarom houden we in september weer een Collegetour met onder andere Ed Nijpels als spreker."

Milou (6) pakt in de Franse Tuin van het Markiezenhof nog maar eens een pannenkoekje in klaproosvorm. Dat het een nieuwe ontwikkeling is, vindt zij nog niet belangrijk. Wel dat ze 'superlekker' zijn. Het nadenken over de toekomst laat ze wel aan ProefMei over.

Foto (uitsnede): ProefMei / Dick vermaas