Programma Vastenavend nog geen gereden koers

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – De media was uitgenodigd woensdagmiddag naar De Draak te komen voor een heuse persconferentie van de Stichting Vastenavend. Dan is er vast iets bijzonders te melden, was de verwachting op de redactie. En er komen inderdaad volop verrassingen aan dit jaar. Ze zijn alleen nog geheim…

Het had een behoorlijk officieel en serieus karakter, de bijeenkomst in het oudste hotel van Nederland. Na een kort welkom door voorzitter Bas van Oevelen werd het programma voor de komende Vastenavend erbij gepakt, dat natuurlijk aanvangt met het Neuzebal. Dat onderging enige jaren terug een behoorlijke metamorfose, met een soort voorprogramma waarin een live orkest filmbeelden van de afgelopen 11 jaar verlevendigt. Die formule werkt goed dus op die voet wordt verder gegaan.

Daarna is het natuurlijk tijd voor het nieuwe liedje. Prins Nilles III komt het samen met alle Krabben repeteren en daags na die presentatie is het ook overal te koop. Eromheen komt nog een mooie verrassing, die nu nog niet kon worden gedeeld.

Op zondag 10 februari wordt tijdens het Nuskesbal dat oefenen van het liedje nog eens over gedaan, maar dan met jonge dweiltjes. Beide bals zijn natuurlijk in de Stoelemat.

16 en 17 februari

Een weekend later is er op zaterdagavond in Den Enghel Krappz, een avond voor jongeren. Met DJ’s die vastenavendmuziek mixen met eigentijdse dance. Het feest is voor jongeren georganiseerd door jongeren, in samenwerking met de stichting Vastenavend.

De dag erop, 17 februari, staat ’s middags in het teken van de Draai van de Kraai, natuurlijk een persiflage op hét wielerevenement van Roosendaal. In een drietal rondes kunnen teams en enkelingen van het Beursplein naar de Grote Markt spurten, begeleid door Bergse dweilorkesten. Iedereen kan er aan deelnemen en aanmelden kan nog.

Dezelfde zondag opent tevens de speciale expo over De Nar, als onderdeel van Project Nar. Een groot deel van de organisatie hiervan valt onder Kindervastenavend.nl en dat is weer een samenwerkingsverband van de Stichting Vastenavend en mensen uit het onderwijs. Op allerlei manieren worden leerlingen die naar de lagere school gaan betrokken bij de Vastenavend. Dit jaar met theatrale voorleesvoorstellingen voor de jongsten en voor de groepen 4 tot en met 8 bezoeken aan de expo over het fenomeen Nar in Den Enghel maar ook een ontwerpwedstrijd en bijbehorende modeshow, t

ema: De Nar van de Toekomst. Een veel uitgebreider verslag over dit project lees je hier.

Schuifdeure

Dan zijn we al weer toe aan Tusse de Schuifdeure, op zaterdag 23 februari. Dit jaar was het binnen vier uur uitverkocht maar meegenieten kan gelukkig ook thuis voor de buis of online waar je maar wilt. “Het programma houden we nog even stil”, meldde voorzitter Van Oevelen. Maar hij beloofde ook dat het weer van hoog niveau wordt, met zelfs “historische momenten”.

Gerijkes en wagetjes

Op de dinsdag vóór de Intocht wordt altijd traditiegetrouw de nieuwe Prinsenwagen, het Gerijke, gepresenteerd. Op Halwana, aan Prins Nilles III, zijn gevolg, de Boereploeg en wat genodigden. Natuurlijk konden de heren er nog niet over uitweiden maar het wordt heel mooi, aldus voorzitter.

Een dag later zetten de bouwclubs hun deuren wagenwijd open om iedereen tijdens Wagetjes Kijke alvast een voorproefje te geven van wat er tijdens de Optocht op straat komt. Van Oevelen: “Natuurlijk gaan wij er ook kijken en we nemen dan het college en de raadsleden mee om ook hen met die kant van dit mooie feest kennis te laten maken.” Hij vertelt er ook kort bij hoe bijna een heel jaar door, mensen van de Stichting Vastenavend langsgaan bij bouwclubs. Niet alleen om “al dat fraais” te zien ontstaan maar ook om samen met bouwers goed te kijken naar het veiligheidsaspect van met name wagens.

ICB-avond en Geveldweilen

Op donderdag 28 februari vinden de jaarlijkse uitreiking van de Geveldweilen en de ICB-avond plaats. Het laatste is vooral een feestelijk bedankje voor de mensen die deur aan deur zijn geweest om de financiële bijdragen van de Bergenaren op te halen en vervolgens de Vastenavendkranten te bezorgen. Maar binnen dat feestelijke karakter past ook zeker het uitreiken van de zogeheten Geveldweilen, aan horeca en detailhandel die de Veldtekens verkopen. Op dit moment staat de MCD op kop in die laatste categorie. Van de horeca waren geen cijfers bekend.

Dit jaar loopt de verkoop van de Veldtekens uiterst goed, waarschijnlijk mede doordat ze allemaal een uniek rugnummer hebben waarmee bijzondere belevingen te winnen zijn, zoals een ritje in de koets van de voorzitter. Er zijn al ruim 800 rugnummers ingevuld op de website van de Stichting Vastenavend.

Intocht

Na een interne feestavond (Ofavend) is het op zaterdag 2 maart dan eindelijk zo ver. De Blauwe Schuit meert weer aan bij het station en brengt Prins Nilles III en zijn nieuwe Nar zo naar het Krabbegat. Ze worden er opgewacht door de Gròòtste Boer en Steketee, maar ook door duizenden Krabben en de nodige muzikanten. Na een kort welkomstwoord trekt een korte stoet richting de Grote Markt, alwaar burgemeester Frank Petter het gezelschap opwacht. Hij overhandigt voor het Oude Stadhuis de sleutel van de stad aan Prins Nilles III, die vervolgens vier dagen lang het scepter zwaait. Vervolgens leest de Gròòtste Boer zijn Ellef Gebòòje voor, zodat alle Vastenavendvierders weten waar ze aan toe zijn.

Natuurlijk moet de Prins even bijgepraat worden, als hij eenmaal is gearriveerd. Dat gebeurt in Hotel De Draak, waar deze persconferentie ook plaatsvindt. De Gròòtste Boer neemt dan alle politieke ontwikkelingen van het afgelopen jaar door. Met hier en daar een stevige sneer natuurlijk, richting de lokale bestuurders. Dat moet na 2018 geen punt zijn…

Nieuws!

Aan het eind van de middag vindt de Boeremaaltijd plaats, waar de Grote Raad (de leden van de Stichting Vastenavend) en de Kleine raad (de raadsleden van Bergen op Zoom) samen aan de dis gaan. Hier wordt met liedjes en acts op ludieke wijze elkaar de maat genomen en voor het eerst krijgen ook de Vastenavendvierders op straat daar wat van mee, als ze willen. Na afloop komen Prins Nilles III en Gròòtste Boer namelijk naar het Beursplein om daar aan toehoorders verslag te doen van de avond. Daarna gaan alle tafelgenoten nog een ‘toerke’ doen door de stad en daarbij mag iedereen aansluiten.

Over het Dweilbandfestival, dat een dag later plaatsvindt, waren de mededelingen kort. De organisatoren zijn blij dat muziekjournalist Jean Paul Heck zijn medewerking weer verleent. Er komt ook nog een andere speciale gast maar dat moest wederom, jawel, geheim blijven…

Kindervastenavend en dan de eindspurt: Optocht

Maandagmiddag 4 maart staat de Grote Markt weer vol Kreukeltjes en Krabbekes, die met spanning wachten op wat de Prins, Nar, Steketee en Gròòtste Boer allemaal mee gaan maken. Voorzitter Bas kwam alvast met een enorme cliffhanger: “We vermoeden dat dit jaar de Prins kwijt is.” Dat belooft wat dus.

Een dag later zit het er al weer bijna op maar moet de belangrijkste etappe natuurlijk nog plaatsvinden. Dan trekt de Optocht door de stad, en wel een half uur eerder dan de afgelopen jaren. De reclamestoet begint om 12.30 uur te rijden en om 13.00 uur leidt het ‘Offiesjééle Gedeelte’ de stoet der stoeten in. Sjoerd Elseman, voorzitter van Commissie Optocht: “We hebben dit jaar een inspiratiesessie gehouden met de ontwerpers van de verschillende bouwclubs. Samen wilden we eens kijken naar hoe we die stoet nóg mooier en nóg gevarieerder kunnen krijgen. Daar komt ook zeker nog een vervolg op.”

Dit jaar krijgt de Optocht bovendien nog een speciale verrassings-act, waarover natuurlijk geen verdere mededelingen werden gedaan.

De Sluiting werd nog even aangetipt als laatste officiële onderdeel van het Vastenavendprogramma voor het Valle van de Kraai en met een welgemeend Agge Mar Leut Et van de voorzitter was de dynamische bijeenkomst ten einde.