PvdA maakt zich ook lokaal zorgen over kansenongelijkheid in het onderwijs

BERGEN OP ZOOM – Jaarlijks maken meer en meer leerlingen gebruik van aanvullend, particulier betaald onderwijs, meldt de PvdA in een brief aan het college. De partij maakt zich zorgen over kansenongelijkheid omdat niet iedereen zich dit kan veroorloven.

De onderwijsinspectie heeft onderzoek gedaan naar dit zogenoemde schaduwonderwijs. Dit is onderwijs wat wordt verzorgd door commerciële organisaties. Ook komt het voor dat scholen leerlingen extra training aanbieden buiten de gewone schooluren, soms in samenwerking met een extern bureau. Veel scholen vragen geld voor deze cursussen. Het aanbod van particuliere examentrainingen groeit jaarlijks, bleek uit het onderzoek.

Toenemende druk

Volgens de PvdA is dit het resultaat van het feit dat onderwijs erg resultaatgericht is geworden, waardoor de druk bij leerlingen toeneemt. Dat schrijven duo-raadslid Adam Ahajaj en raadslid Han Verbeem namens hun fractie. Ze melden dat ook de negatieve kanten van dit schaduwonderwijs nu aan de oppervlakte komen. Gezinnen met beperkte financiën kunnen geen extra hulp voor hun kinderen inkopen. “Wij zijn met de Onderwijsinspectie van mening dat dit kansenongelijkheid in de hand werkt”, meldt de PvdA. De politici zijn niet tegen bijscholing maar zien wel graag dat iedereen toegang heeft tot hetzelfde onderwijsniveau. Van het Bergse college wil de fractie weten of en hoe er lokaal wordt gekeken naar het tegengaan van dergelijke kansenongelijkheid.

Stockfoto: Pixabay/Pexels