PvdA plaatst vraagtekens bij nieuw koopzondagbeleid

Verontwaardiging bij Roosendaalse ondernemers: het Bergse College van B&W heeft besloten het koopzondagbeleid vanaf 2017 te wijzigen, waardoor de maandelijkse koopzondagen van beide gemeenten nu samenvallen. De Bergse PvdA vraagt zich af of er wel is overlegd met de buurgemeente. (Archieffoto: Difego)

BERGEN OP ZOOM – De verplaatsing van de maandelijkse koopzondag, van de eerste naar de laatste zondag van de maand, valt slecht bij de ondernemers in Roosendaal omdat de koopzondagen van beide gemeenten nu samenvallen. De PvdA-fractie in Bergen op Zoom vraagt zich af, of er overleg heeft plaatsgevonden met de buurgemeente bij deze beleidswijziging. Dat schrijft raadslid Ad van der Wegen in een brief aan het College van B&W. Beide gemeenten hebben immers afspraken gemaakt over regionale samenwerking en economische versterking.

Het besluit om de koopzondag te veranderen blijkt op maatschappelijke weerstand te stuiten, stellen de PvdA-politicus. "Zowel binnen onze gemeente maar ook bij buurgemeente Roosendaal waar al langer de laatste zondag als koopzondag geldt. Dat rijdt elkaar nu in de wielen. Hierover hebben wij deze week contact gehad met de PvdA-fractie in de Roosendaalse gemeenteraad." Ook zou de verschuiving voor verwarring kunnen zorgen bij bezoekers en de Bergse binnenstadsondernemers op kosten kunnen jagen. "Zijn alle consequenties van deze verandering wel overwogen", zo vraagt de lokale PvdA-voorman zich af.

Verwarring

De PvdA kan zich voorstellen dat deze ommezwaai leidt tot verwarring. "Bezoekers zijn gewend aan het automatisme van de eerste zondag van de maand. Die komen straks in een binnenstad met gesloten winkels, en dat is geen visitekaartje voor onze stad." Bovendien zijn er ondernemers en organisaties die bij planning van evenementen nu aanpassingen moeten maken en wellicht voor kosten worden gesteld.

Citymarketing

Het PvdA-raadslid wil van het College weten hoe, en op welke wijze, overleg is gevoerd met Sterck. Bovendien wil hij helderheid over de kosten van deze operatie: zijn er bijvoorbeeld extra campagnes van de afdeling Citymarketing nodig om de nieuwe koopzondagregeling binnen én buiten de regio kenbaar te maken. Maar vooral: is er bij de beleidswijziging vóóroverlegd met buurgemeente Roosendaal? "Dit gezien de ambities voor regionale economische samenwerking en de vorig jaar gepresenteerde regionale detailhandelsvisie."