Raad gerustgesteld over behoud watersnoodwoningen Zweedsestraat

De huizen aan de Zweedsestraat blijven voorlopig behouden (test en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De historische watersnoodhuizen aan de Zweedsestraat in Halsteren blijven bewaard. Veel fracties zijn blij dat de woningen uit het ontwikkelplan van woningcorporatie Stadlander zijn gehaald, die in het gebied rondom de Kromstraat zogeheten levensloopbestendige en duurzame woningen wil bouwen.

De huurwoningen zijn na de watersnoodramp van 1953 geschonken door de Zweedse overheid aan de toenmalige gemeente Halsteren. Deze zijn uiteindelijk in het woningbestand van Stadlander gekomen, die vorig jaar aankondigde een groot deel van deze huizen te willen slopen. Na protesten en inspanningen van het college heeft de woningcorporatie besloten om de woningen niet te slopen en uit het ontwikkelplan te halen.

Geluisterd naar de Halsternaren

"We zijn hardstikke blij dat er goed geluisterd is naar de wensen van de bewoners van Halsteren", zegt commissielid Ton van Dorst (Steunpunt BoZ). Wat betreft de woningen aan de Kromstraat zijn de zes woningen gesloopt en zijn er elf nieuwe huizen voorzien. Raadslid Rian Govers (VVD) vraagt zich af wat dit betekent voor de verkeersdruk. "Betekent dit, dat de Kromstraat drukker zal worden dan de Dorpsstraat", vraagt zij zich af. Sander Siebelink (Lijst Linssen) maakt echter enig voorbehoud en vreest dat de Zweedse huizen in de toekomst mogelijk alsnog gesloopt kunnen worden. 

Ingrijpen commissievoorzitter

Ook andere fracties wilden hun geruststelling over het behoud van de Zweedse huizen te behouden, maar dat stond commissievoorzitter Huismans niet toe. "De woningen maken geen deel meer uit van het bestemingsplan", sprak hij en daarmee is voor hem de kous af. Daarmee konden de resterende fracties zich beperken tot de opmerking dat ze 'zeer tevreden zijn' met het bijgestelde bestemmingplan.