Raad velt oordeel: ook laatste bomen Rijtuigweg-Zuid tegen de vlakte

(Foto: Pixabay, tekst: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Op de valreep van de raadsvergadering kwam alsnog – om half twaalf 's avonds- de motie van CDA/VVD/GBWP in stemming om de laatst overgebleven aan de Rijtuigweg-Zuid te kappen. Een nipte meerderheid van de raad heeft vóór het voorstel gestemd. Daarmee is het lot van de bomen bezegeld; tenzij het college besluit de motie naast zich neer te leggen.

Tegenstanders van de motie noemen deze 'onnodig en overbodig'. Er is overleg gaande met bewoners, met belanghebbenden in de klankbordgroep-Rijtuigweg en met de Welstand Monumenten Commissie (WMC)", zo stelt D66-raadslid Carinne Elion. "De motie doorkruist de overlegdemocratie die ons allen zo lief is." Ook PvdA-raadslid Joey van Aken plaatst vraagtekens bij de versnelde kap. "Kappen van bomen die gevaarlijk zijn is nodig. Maar dat is hier nog niet bewezen." Van Aken begrijpt ook niet waarom de indieners van de motie voorbijgaan aan de adviezen van de WMC.

Over en uit

Initiatiefnemer Eric Verbogt (CDA) heeft honingraatzwam geconstateerd bij de bomen, "en dat is een serieus teken van verval". VVD-woordvoerster Rian Govers vindt het, als mede-indiener van de motie, 'tijd om actie te ondernemen'. Want: de  bomen zijn op, "Het is over en uit voor de kastanjes", zo stelt ze. Ook Lijst Linssen ziet er geen heil in de bomen te behouden. "Het ziet er niet uit", zegt raadslid Meino Dam (LL), Hij doet daarbij een voorstel om de platanen aan de de Halsterseweg, die daar plaats moeten maken voor de fietsroute, te verplaatsen naar het middenplantsoen van de Rijtuigweg.

Droevig

Louis van der Kallen vindt de motie 'droevig'. Zo worden volgens het BSD-raadslid de straten Rijtuigweg en Rijtuigweg-Zuid verwisseld. "Blijkbaar weten de indieners van de motie niet waar de straten in Bergen op Zoom liggen." Van der Kallen denkt zelfs dat er nog kans is voor de verzwakte kastanjes en hij verwijst naar een oude boom elders in het centrumgebied die wél behouden kon worden na de nodige boomchirurgische ingrepen. Ook GroenLinks-raadslid Peter van den Ouden vindt het onnodig om de laatste kastanjes aan de Rijtuigweg-Zuid weg te halen en vindt dat moeite gedaan moet worden om éérst naar behoud te kijken. De SP is om dezelfde reden tegenstander van de motie.

Reactie college

Wethouder Patrick van der Velden zegt "volop bezig te zijn met de herinrichting van het Rijtuigweg-gebied" en vindt de motie vooruitlopen op de gang van zaken. Wel zegt hij te onderzoeken wat de overlevingskansen zijn van de platanen van de Halsterseweg; "hoewel de eerste signalen over deze bomen niet gunstig zijn." Uiteindelijk is de motie in stemming gebracht waarbij de indieners, gesteund door Lijst Linssen, vóór zijn; goed voor een meerderheid van stemmen.