Als het aan VVD-raadslid Rian Govers ligt hoeft het geen twee jaar te duren vóórdat het buitengebied over breedband beschikt (archieffoto: VVD)
BERGEN OP ZOOM – Rian Govers, raadslid voor de VVD, wil dat de gemeente werk maakt van breedbandinternet in het buitengebied. Dat schrijft zij vandaag in een brief aan het College van B&W. Er zijn weliswaar plannen voor aansluiting van breedband ná september 2017, maar de politica vreest dat het nog enige tijd kan duren voordat aansluitbedrijf Mabib de werkzaamheden heeft afgerond. Govers wil daarom dat het College moeite doet om de aansluiting te versnellen, door het buitengebied met voorbereidende werkzaamheden 'instapklaar' te maken en daarmee de aanleg van de glasvezelkabels te versnellen.
"Op 29 maart 2011 heeft uw college het Breedband Manifest Brabant ondertekend", zo begint zij haar schrijven aan het College. En daarmee ondersteunt de gemeente de oproep van de provincie om aanleg van breedband op bedrijventerreinen en in het (agrarisch) buitengebied te stimuleren. Ook het huidige gemeenteraadsprogramma 2014-2014 pleit voor een 'goede bereikbaarheid van de gemeente en de regio over de weg, spoor en water essentieel voor het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid, bezoekers en inwoners'.
Leefbaar buitengebied
Digitale bereikbaarheid is heden zeker zo belangrijk, benadrukt het liberale raadslid. "Zowel zakelijk als privé is de digitale bereikbaarheid onmisbaar. Met glasvezel kunnen we voorkomen dat woningen en bedrijven onverkoopbaar worden en dus een leefbaar buitengebied behouden." Ook verwijst ze naar een andere passage in het Raadsprogramma: “Passend bij snelle en moderne dienstverlening door de gemeente, is snel internet wenselijk ter versterking van de lokale economie en ter bevordering van innovatie."
Haalbaarheidsonderzoek
Vlak vóór de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 heeft het College ingestemd met een haalbaarheidspnderzoek door adviesbureau IBFN, naar naar snelle breedbandverbindingen op bedrijventerreinen en in buitengebieden. Sindsdien is het stil gebleven en Govers vraagt nu wat er uit dit onderzoek is gekomen. Tenslotte merkt de politica op dat de provincie Noord-Brabant geld op de plank heeft liggen voor de aanleg van breedbandverbindingen in de 'witte gebieden'. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) beheert een fonds van 50 miljoen euro."Zowel coöperatieve als commerciële initiatiefnemers van breedbandprojecten kunnen een lening of garantie aanvragen."
Laat aan de beurt
Uitvoeringsbedrijf Mabib heeft in januari een lening van 35 miljoen uit dit fonds ontvangen en werkt tot 2018 aan de aanleg van 35.000 breedbandaansluitingen in heel Brabant. Het westen van de provincie komt pas in de laatste instantie aan de beurt, constateert Govers. In samenwerking met andere West-Brabantse gemeenten zou de druk opgevoerd kunnen worden om het proces te versnellen. "Welk tijdspad is onder de meest optimistische omstandigheden haalbaar", zo wil zij weten.