Redding Bergse Ganzen nabij

BERGEN OP ZOOM – Het voornemen van de gemeente om 128 verwilderde ganzen te laten wegvangen en richting poelier te verschepen deed nogal wat stof opwaaien. Inmiddels is de redding nabij. Ganzenvriend Chögyal Trizin is naar Bergen op Zoom gekomen om ze te redden.

De kwestie kan op veel media-aandacht rekenen. NPO Radio 1 was woensdagmorgen al in de stad voor een live radioverslag, Hart van Nederland meldde zich al bij Trudy Suijkerbuijk (de dame achter de petitie RedDeGanzen.nl) en in de social media werd er veel over geschreven en nog veel meer van gevonden.

Inmiddels is Chögyal Trizin, de man achter Ganzenbescherming Nederland, zich met de zaak gaan bemoeien. Hij gaat de dieren hoe dan ook redden, meldt hij telefonisch. Hij wil ook niet dat het bedrijf dat de dieren zou vangen zich er nog mee bemoeit. Die zijn niet uit op het welzijn van de ganzen maar op het ruimen en vergassen ervan, is zijn uitleg. Inmiddels heeft de ganzenvriend contact gehad met de gemeente om te bekijken wat een diervriendelijke oplossing is.

Gemeente werkt mee waar mogelijk

Wethouder Patrick van der Velden laat in een telefonische reactie weten dat de gemeente zeker openstaat voor andere oplossingen. "We hebben ons natuurlijk wel aan wettelijke voorschriften en richtlijnen te houden", meldt hij. "Maar als het daarbinnen op een mooie manier opgelost kan worden, werken we daar graag aan mee. We hebben niets tegen ganzen op zich, er moet alleen wat aan de overlast worden gedaan." Waarschijnlijk gaan de vogels naar een tijdelijk onderkomen en wordt vanuit daar gezocht naar een nieuwe leefplek. Afgesproken is dat er een officieel voorstel komt, waar de gemeente op korte termijn op gaat reageren.

'Die ganzen gaan met ons mee!'

Overigens zijn er inmiddels meerdere organisaties die zich over de dieren willen ontfermen. Daar is Ganzenbescherming Nederland niet zo van onder de indruk, laat Tirzin weten: "Linksom of rechtsom, die ganzen gaan met ons mee! De gemeente Bergen op Zoom kan niet meer om ons heen."