Rubberkorrels in kunstgrasmatten zijn veilig, meldt gemeente

BERGEN OP ZOOM – Het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft vandaag de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek naar de granulaatkorrels in sommige kunstgrasmatten. Er ontstond maatschappelijke onrust toen het verhaal de ronde ging doen dat sommige varianten mogelijk kankerverwekkend waren. Nu is aangetoond dat dit niet het geval is. Ook de gemeente Bergen op Zoom is opgelucht, natuurlijk vanwege het feit dat er geen sprake was van gezondheidsrisico's maar ook omdat het hoge vervangingskosten scheelt.

Volgens het RIVM is sporten op velden met de korrels volkomen veilig. Op de website valt onder meer te lezen: "In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij . Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid praktisch verwaarloosbaar."

De gemeente Bergen op Zoom is blij met de uitkomsten, laat woordvoerster Nausikäa van den Merkenhof weten in een e-mail. Ze schrijft onder meer: "Dat betekent dat er in Bergen op Zoom geen aanpassingen op de velden worden gedaan. We hebben het onderzoek en het persbericht ook naar de betreffende verenigingen gestuurd."

Wie meer wil weten over het onderzoek en de resulaten kan onder meer terecht op de website van de Vereniging Sport en Gemeenten.