Scholenproject ProefMei bij Toermalijn Halsteren: proeven is best spannend!

HALSTEREN / BRABANTSE WAL / THOLEN – Samen met ProefMei heeft het Stadlander Buurtcultuurfonds een scholenproject opgezet in de gemeenten Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen. Maandag was de aftrap bij basisschool Sint Maarten. Een dag later was het feest bij De Toermalijn in Halsteren, en de hele buurt was welkom.

Het Stadlander Buurtcultuurfonds besloot te investeren in dit scholenproject vanwege het lokale karakter en de trots die het uitstraalt op de regio en de streekproducten, aldus woordvoerder Bert Jansen. De grote witte tenten worden weggezet bij scholen in wijken waar zich veel huurders van de woningcorparatie bevinden. Daar maken leerlingen en buurtgenoten kennis met een aantal thema's die te maken hebben met eten, gezondheid, proeven en beleven. Maar ook met etiquette… En met etiketten!

Vrolijke taferelen en lelijke gezichten

Dinsdagmorgen hebben de kinderen zelf gekookt, vooral natuurlijk met producten die met de drie A's te maken hebben. Dus zijn er onder meer soep, hapjes en toetjes gemaakt met aardbei en asperges. Dat wordt geserveerd aan net gedekte tafels. Vandaar de uitleg over etiquette, want je moet het natuurlijk wél op de juiste wijze presenteren en gasten onthalen zo het hoort.

In een heus 'foodlab' maken de jeugdige culinaire avonturiers kennis met allerlei smaken, van zoet tot zuur. Het levert vrolijke taferelen op en lelijke gezichten, als ze geblinddoekt en met gesloten neus moeten proeven. De kinderen lopen rond in shirts die ze zelf van figuren hebben voorzien, deels in de vorm van aarbeien en andere lekkernijen maar ook met zelf bedachte figuren. Het is een vrolijk plaatje.

Vol programma voor kids en huurders

Dan zijn er nog die 'etiketten'. Op een tafel liggen labels, voor jampotten. Die zijn eigenlijk voor de ProefMei dagen zelf, maar ze mochten al wel worden ingevuld. Op Zaterdag en zondag, 20 en 21 mei, heeft Stadlander tijdens het culinaire festival op de Grote Markt een eigen stand. Hier mogen kids dan jam komen maken. En daar blijft het vertier niet bij. Er worden verhalen verteld en er is zelfs een wedstrijd cupcakes maken. Passanten mogen die proeven en bepalen de uitslag. Tevens zijn huurders er uitgenodigd voor een wandeling vol verrassingen door de binnenstad, die natuurlijk uitkomt bij het Markiezenhof waar het culinaire hart van ProefMei zich bevindt. Maar voor het allemaal zo ver is staat de feestelijke tent van het scholenproject eerst nog bij een aantal basisscholen.

Meer weten over het project? Kijk eens op de Facebookpagina van het Stadlander Buurtcultuurfonds.