Sla ALS de wereld uit, met de kersverse stichting ‘Hart van Intratuin’

HALSTEREN – ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel. Na de eerste symptomen is de levensverwachting drie tot vijf jaar, en ieder jaar overlijden er in Nederland 500 mensen aan. Er komen er ook jaarlijks zo’n 500 patiënten bij. Bij Intratuin Halsteren was de ziekte aanleiding voor een paar collega's om méér te doen dan mee te leven.

Door: Mireille Hoetelmans

Wanneer iemand in je omgeving ermee in aanraking komt, kan je vaak alleen maar steun bieden en afwachten. Zo niet bij Jory Wezenbeek en Anneke Hermus, beide werkzaam bij Intratuin. Zij maakten kennis met de slopende ziekte via collega’s, die iemand in hun zeer nabije omgeving hebben met ALS. Wat dit voor een gezin en de zieke betekende was Jory en Hanneke niet ontgaan. “We wilden wat doen, niet alleen maar toezien en een troostende arm bieden. Maar écht wat doen”, zegt Hanneke.

Ook als andere collega's met een ziekte te maken krijgen

Onder aanvoering van beide dames werd er een actiecomité opgericht, dat inmiddels een heuse stichting is geworden met als naam Stichting Hart van Intratuin. Ze gaan acties en evenementen organiseren om het gezin van de collega’s te ontzorgen en natuurlijk hopen zij ook geld voor onderzoek te kunnen doneren aan Stichting ALS Nederland. “We hopen dat het niet nodig is maar als er eens andere collega’s met nare ziektes te maken krijgt, zal onze stichting zich ook in gaan zetten”, legt Jory uit.

In het weekend van 24 en 25 september komen ze in actie. Met als slogan ‘Sla ALS de wereld uit’ mag iedereen los gaan op een jeep die Jory zelf doneerde. Hij legt uit: “We hebben hem wel eerst slooprijp laten maken, uit veiligheidsoverwegingen.” En Anneke vertelt trots: “Er is een fancy fair en een heuse veiling, waarop leuke items en belevingen worden aangeboden, waaronder bijvoorbeeld een lunch met voetbaltrainer Pierre van Hooydonk.” Dit alles is mede mogelijk gemaakt door Intratuin-eigenaar Piet Withagen, die er een mooie en behoorlijke geste aan toevoegde: alle aankopen die op donderdagavond 22 september gedaan worden, komen ten bate van de stichting.

Kennismaken met alle activiteiten en de initiatiefnemers? https://www.facebook.com/stichtinghartvanintratuin/?fref=ts

De veilingitems bekijken? http://hartvanintratuin.nl/?page_id=8&ult_auc_id=67