Soepproject BoZ in zwaar weer door tekort aan bestuurders

Ondanks het enthousiasme en de inzet van de vrijwilligers lukt het de stichting niet om voldoende bestuursleden te vinden voor het Soepproject BoZ. (Foto: Pixabay / Catkin)

BERGEN OP ZOOM – Het Soepproject BoZ van organisator Wim Ligtenberg verkeert in zwaar weer. Vorig jaar nam hij het initiatief om in de koude wintermaanden per bakfiets soep uit te delen onder daklozen en andere behoeftigen. De bestuurssamenstelling van de stichting verloopt echter moeizaam. Door organisatorische tegenslagen is het liefdadigheidsproject nu letterlijk tot een 'standstill' gekomen, zo laat Ligtenberg vandaag in een persverklaring weten.

"Het slechte nieuws is, dat we er niet in slagen nieuwe bestuursleden te vinden", schrijft Ligtenberg. Anderhalve maand geleden is de penningmeester annex secretaris van de stichting "vanwege veranderde privé- en werkomstandigheden" gestopt en de zoektocht naar een opvolger is zonder succes gebleven. Bestuursverstering is noodzakelijk, stelt Ligtenberg. "In de oprichtingsacte is opgenomen dat belangrijke beslissingen overlegd worden met meerdere bestuursleden, vandaar dat het nu letterlijk tot een standstill is gekomen."

Back-to-basic

Het tekort aan bestuursleden is echter niet de enige uitdaging waarvoor de stichting zich geplaatst ziet. "Voorts ontbeert het ons aan een opslagruimte, liefst met koeling. Financiën en een bankrekening ontbreken nog, alsmede een vrijwilliger die de website wil onderhouden." Volgens Ligtenberg is "na overleg besloten qua soepverspreiding back-to-basic te gaan". Dit betekent: de verspreiding van soep binnen de stadsgrenzen aan daklozen en iedereen die het kan gebruiken in diverse wijken. De periode is voorzien van november t/m februari.

Positieve punten

Toch zijn er ook enkele positieve punten, aldus Ligtenberg. "Noodzakelijke spullen zoals kookgerei en de bakfiets, hebben we het afgelopen seizoen verzameld. Er hebben zich voldoende vrijwilligers gemeld voor het bereiden en verspreiden van de soep, naast de vrijwilligers die we al hadden. Een keuken bij de Emmauskerk die we mogen gebruiken." Ligtenberg hoopt dat naar aanleiding van zijn bericht er zich bestuurskandidaten aandienen en "dit de impasse doorbreekt zodat we door kunnen."